Fabrice’s familie leeft van landbouw en veeteelt, en dat is eigenlijk niet te doen in een land dat kampt met enorme droogtes. De gevolgen van de coronapandemie slepen bovendien nog lang voort, aanhoudende inflatie en hongersnood treffen families die het hoofd al nauwelijks boven water konden houden het hardst. Fabrice groeit daardoor op in extreme armoede.

Schoon water

“Dat we nu toegang hebben tot schoon water, biedt ons veel mogelijkheden,” vertelt projectdirecteur Rosalie. “Kinderen en hun families kunnen nu veel eenvoudiger en goedkoper aan drinkwater komen. Daarnaast is er op het project een moestuin aangelegd die voldoende water krijgt en waar het hele dorp profijt van heeft. Dankzij de nieuwe waterbron blijft het terrein bij de kerk, waar het Compassion-project gevestigd is, nu groen. Door de droogte was dat voorheen onmogelijk. Het is een wonder dat we nu onze eigen kolen, uien, tomaten, bananen en peterselie kunnen verbouwen,” vertelt Rosalie met een brede grijns. De 8-jarige Fabrice vindt het heerlijk om tijd in de tuin door te brengen. “Mijn leraren hebben me geleerd hoe ik moet zaaien. Ik vind het heel leuk om water te geven, maar ook om de vissen te voeren!” De vissen die in het vijvertje in de tuin worden gekweekt, zijn goed voor extra inkomen en worden verwerkt in de maaltijden voor de kinderen.

Fabrice uit Burkina Faso geeft de planten in de moestuin water.

‘Het is een wonder dat we nu onze eigen kolen, uien, tomaten, bananen en peterselie kunnen verbouwen.’

Projectdirecteur Rosalie

Extra inkomen

Dankzij de moestuin bespaart het Compassion-project de helft van het maandelijkse voedselbudget plus transportkosten. De kinderen op het project krijgen nu vaker een gezonde en verse maaltijd. Maar niet alleen zij, meer dan 500 huishoudens en 2.000 mensen profiteren van de opbrengsten van de tuin. Het terrein van de kerk is een plek geworden waar mensen komen om tegen een lage prijs groenten te kopen voor hun dagelijkse maaltijd. Het kost minder geld én minder tijd. Met de opbrengsten van de tuin verstrekt het project micro-kredieten aan mensen die een bedrijfje op willen zetten om inkomsten te genereren. Ook wordt er geïnvesteerd in andere activiteiten. Projectdirecteur Rosalie: “In de komende maanden willen we ouders en verzorgers trainingen in hoe je zeep kunt maken en verkopen om zo extra geld te kunnen verdienen. De kinderen krijgen ook beroepsvaardigheden aangeleerd. Ze kunnen leren naaien, tuinieren of bouwvakken. Deze skills kunnen ze inzetten om geld te verdienen.”

Fabrice uit Burkina Faso met verse groente uit de moestuin.
Fabrice met de groente uit de moestuin voor de lunch. De kinderen krijgen nu vaker een gezonde maaltijd op het project.

Voedselcrisis en de toekomst

De waterpomp is van onschatbare waarde in de strijd tegen armoede en voedselschaarste. Het geeft ouders de hoop en het vertrouwen dat de huidige voedselcrisis de toekomst van hun kinderen niet zal roven. Fabrice zit nu in de derde klas van de basisschool. Hij geniet van de lessen, muziek en de potjes voetbal die hij op het project speelt. Dankzij de inzet van de lokale kerk, durft hij ondanks zijn omstandigheden, te dromen over later.

Bron: fotojournalist Jehojakim Sangare uit Burkina Faso.