Wat stuur je niet?

Houd bij het schrijven, maar ook bij de foto’s, de situatie van het kind in gedachten. Schrijf over zaken die bij zijn of haar leefwereld passen. Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Jouw sponsorkind leeft in armoede. Dat contrast is groot en die twee werelden zijn moeilijk te verenigen.

Contrast vergroten

Wees dus fijngevoelig als het gaat over materialistische zaken. Kun je dan niet vertellen over je aanstaande verhuizing naar een groter huis? Zeker wel. Maar vertel wat algemener over de verhuizing of bijvoorbeeld over waarom je van je tuin houdt. Pas op met foto’s en brieven die het contrast tussen jou en je sponsorkind uitvergroten.

Een familie-uitje, een klein uitstapje, dat is natuurlijk hartstikke leuk om over te schrijven. In een auto vol kampeerspullen via Euro Disney naar Zuid-Frankrijk, dat is bijzonder vreemd voor het kind dat je sponsort. Het leven hier is soms een behoorlijke ver-van-je-sponsorkind-zijn-bed-show.

Culturele verschillen

Daarnaast zijn sommige dingen voor ons heel gewoon, die voor het kind dat je sponsort misschien vreemd zijn. Een dagje strand in bikini is heel normaal in Nederland. In andere (christelijke) culturen vindt men dit misschien ‘te bloot’ en kan het aanstootgevend overkomen. Kun je dan geen foto meer toevoegen van die fijne vakantie aan zee? Natuurlijk wel, hartstikke leuk! Kijk alleen even kritisch naar hoe je op de foto staat.

Wat stuur je wel?

Voor een kind dat opgroeit in armoede is het ontvangen van een brief een feestje. Met dat ze post krijgen, weten ze: er is iemand die aan mij denkt! Vertel ze wie diegene is door over jezelf te vertellen en foto’s te sturen. Van jezelf, je gezin, je huisdieren. Maar ook situaties die ‘typisch Nederlands’ zijn doen het goed. Afhankelijk van waar je sponsorkind woont, heeft hij of zij misschien nog nooit sneeuw gezien! Meer tips en inspiratie voor foto’s vind je in dit blog.