Start nieuw project

Wanneer Compassion een nieuw project start, worden in één keer veel nieuwe kinderen ingeschreven. Vaak gaat dat wel om honderden kinderen tegelijk. Op het moment van inschrijving zijn er nog geen sponsors. Toch krijgen de kinderen direct alle hulp die nodig is om uit armoede te komen. Vervolgens start de zoektocht naar een sponsor. Tot die tijd betaalt Compassion deze ondersteuning uit het fonds Ongesponsorde kinderen.

Abdias (5)
De vijfjarige Abdias woont met zijn familie in een klein afgelegen dorpje in het noordwesten van Burkina Faso. Zijn vader Marcel is boer, maar kan nauwelijks voorzien in het levensonderhoud van zijn zes kinderen. Er is niet genoeg geld voor school. Doordat Abdias wordt geregistreerd in het Compassion-project krijgt het gezin hulp. Zo betaalt het project het schoolgeld voor Abdias en krijgt hij medische zorg. Abdias vindt het leuk op het project en droomt zelfs over later: ‘’Op het project kan ik spelen met mijn vriend George en andere kinderen. Als ik groot ben, wil ik zelf leraar worden.”

Nog geen sponsor

Door de tijd heen worden er regelmatig nieuwe kinderen ingeschreven bij bestaande projecten. Kinderen die in extreme armoede opgroeien en die extra steun dringend nodig hebben. De zorg voor deze kinderen gaat direct van start vanuit het fonds Ongesponsorde kinderen. Vervolgens gaan we op zoek gaan naar een sponsor.

Nawkaybu (9)
De negenjarige Nawkaybu woont met haar familie (vader, moeder en vier kinderen) in een klein bamboehuis in het dorpje Po Po Lay, Thailand. Nawkaybu’s vader werkt als dagloner en is onregelmatig thuis. Haar moeder tobt met haar gezondheid door hoge bloeddruk. Het gezin verdient soms 10 dollar per maand, maar vaak maandenlang niets. Ze zijn afhankelijk van de jaarlijkse rijstoogst, wilde groenten en soms wat vis uit de rivier. De twee oudste kinderen zijn nooit naar school geweest. Gelukkig staan Nawkaybu en haar broer nu ingeschreven bij het lokale Compassion-project en kunnen ze daardoor wel naar school. Nawkaybu heeft nog geen sponsor. “We worden allemaal hetzelfde behandeld en de projectmedewerkers zorgen voor mij. Ik droom ervan om verpleegster te worden. Dan kan ik mijn moeder en andere mensen helpen.”

Als de sponsor stopt

Door omstandigheden moet een sponsor soms stoppen met de sponsoring. Op dat moment gaan we direct op zoek naar een nieuwe sponsor. Zo lang die nog niet gevonden is, betaalt Compassion de hulp uit het fonds Ongesponsorde kinderen.

Jamaica (11)
Jamaica (11) uit de Filipijnen is de oudste van zeven kinderen. Ze helpt haar moeder met de zorg voor haar broers en zussen en het huishouden. Haar vader werkt op een boerderij en is maandenlang weg om geld te verdienen voor zijn gezin. Jamaica doet erg haar best op school en gaat met veel plezier naar het Compassion-project. Vorig jaar stuurde de sponsor van Jamaica nog een familiegift waarmee haar familie hun huis kon versterken met beton. De gift kwam goed van pas omdat de familie in een gebied woont dat vaak overstroomt. Jammer genoeg moest haar sponsor kortgeleden stoppen met de sponsoring. Projectdirecteur Susan: ‘’Terwijl we op zoek zijn naar een nieuwe sponsor krijgt Jamaica nog steeds dezelfde zorg. Elk kind is gekoppeld aan een projectmedewerker, die hun ontwikkeling in de gaten houdt en ze thuis bezoekt.’’

Bronnen:
Fotojournalist Jehojakim Sangare uit Burkina Faso
Fotojournalist Edwin Estioko uit Filipijnen
Fotojournalist Piyamary Shinoda uit ThailandWaarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.