De timing had niet slechter gekund. In de landen waar Compassion werkt, is de impact van COVID-19 nog altijd merkbaar. Door de verstoorde economie verloren veel mensen hun baan. Zo ook alleenstaande moeder Abiyot uit Ethiopië. Toen ze haar baan als schoolkok kwijtraakte, kwam zij thuis te zitten. Zonder inkomen had ze grote moeite om haar zes kinderen te voeden.

Helaas is het verhaal van Abiyot niet uniek. De nasleep van COVID-19 is een van de vijf oorzaken van de voedselcrisis. Cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat het aantal mensen dat met voedselonzekerheid leeft in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld is: van 135 naar 276 miljoen. Dit aantal blijft stijgen.

Ondervoeding

Door een tekort aan voedingsstoffen raken kinderen ondervoed. Dit zorgt voor grote problemen in het leven van een kind. Niet alleen hun groei, maar ook hun ontwikkeling komt in gevaar. Wanneer je honger hebt, kun je je op school niet concentreren. Verminderde schoolprestaties zorgen ook voor een slechter toekomstperspectief. Het is daarnaast niet alleen belangrijk om genoeg eten binnen te krijgen, maar ook om gevarieerd te eten. Goedkoop voedsel bevat vaak weinig voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Zo kan eenzijdig voedsel ook voor ondervoeding zorgen.

Acute en chronische ondervoeding

Acute ondervoeding is een direct gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen en wordt vaak verergerd door diarree of infectieziekten. Kinderen die aan deze vorm van ondervoeding lijden, hebben vaak een verzwakt immuunsysteem. Deze vorm van ondervoeding kan in het ergste geval dodelijk zijn.

Chronische ondervoeding wordt veroorzaakt door te eenzijdig voedsel. Hierdoor krijgt een kind niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen van een kind. De achterstand die een kind oploopt is vaak onomkeerbaar.

Honger zorgt voor stress

Honger veroorzaakt stress. Deze stress heeft grote impact op gezinnen in armoede. Ouders maken ongezonde keuzes. Een klap is snel uitgedeeld en soms grijpen ouders naar verdovende middelen als uitlaatklep. Als gevolg van de voedselcrisis kampen veel gezinnen met schulden. Ze moeten leningen afsluiten, die ze later met een hoge rente terug moeten betalen. Ouders halen hun kinderen zelfs van school, zodat zij kunnen bijdragen aan het familie-inkomen.

Vrouwen en meisjes extra kwetsbaar

Tijdens een crisis als deze zijn vrouwen en meisjes extra kwetsbaar. Zo worden meisjes gedwongen om vroeg te trouwen. Ouders krijgen dan niet alleen een bruidsschat, maar hebben ook een mond minder om te voeden. Meisjes hebben daarnaast ook een hoger risico op seksuele of criminele uitbuiting.

De cijfers zijn schokkend: van alle mensen die wereldwijd honger hebben, is meer dan 70 procent vrouw. Als voedsel schaars is, eten meisjes en vrouwen als laatst. In de landen waar Compassion werkt, is het vaak traditioneel bepaald dat meisjes minder eten nodig zouden hebben dan jongens.

Compassion helpt

Compassion werkt samen met meer dan 8600 lokale kerken om kinderen en gezinnen te helpen. Ook Abiyot vroeg hulp aan het Compassion-project waar haar vierjarige zoontje Habtemariam heen gaat. Projectdirecteur Tsege zorgde voor voedselpakketten en financiële middelen om de huur te kunnen betalen.

De acute hulp die Abiyot kreeg is een van de manieren waarop Compassion hulp biedt tijdens de wereldwijde voedselcrisis. Zo krijgen gezinnen die dringend hulp nodig hebben voedselpakketten en financiële hulp. Aan de andere kant wil Compassion gezinnen ook graag zelfvoorzienend maken. Dit gebeurt door middel van hulp op de langere termijn, zoals het verstrekken van zaden, kunstmest, vee en training.

Help je mee?

Compassion ondersteunt wereldwijd meer dan 2,3 miljoen kinderen en hun gezinnen. Om hen tijdens deze crisis noodzakelijke (voedsel)hulp te kunnen blijven bieden is jouw steun meer dan welkom! Je gift wordt gebruikt om acute hulp te bieden. Dat kan zijn in de vorm van voedselpakketten of door financiële steun. De lokale kerken waar Compassion mee samenwerkt, zorgen ervoor dat de hulp daar terecht komt waar dit het meest nodig is.

  • Voor € 70 kunnen we een gezin van 6 personen, 2 maanden van voedsel voorzien.
  • Voor € 105 kunnen we een gezin van 6 personen, 3 maanden van voedsel voorzien.
  • Voor € 175 kunnen we een gezin van 6 personen, 5 maanden van voedsel voorzien.

Lees meer over de wereldwijde voedselcrisis en wat jij nog meer kunt doen.