Als baby was Emiliana ernstig ondervoed. Door de droogte kon haar vader Amos geen vaste baan vinden in de landbouw. Daardoor kon hij niet voor voldoende eten voor zijn vrouw en vijf kinderen zorgen. Dit had veel invloed op Emiliana en haar tweelingbroertje. Door het tekort aan voedingsstoffen bleef Emiliana heel klein. Ze werd opgenomen in een Compassion-project. ‘’Ik was in shock toen ik zag met hoe weinig ze moesten leven,’’ vertelt projectmedewerker Cosmas.

 

Voedselonzekerheid

Veel families leven net zoals de familie van Emiliana met voedselonzekerheid: ze hebben geen toegang tot voldoende gezonde voeding. Het eten is niet te betalen of er is simpelweg geen eten beschikbaar. Voor kinderen zijn de gevolgen hiervan niet te overzien. Ze raken ernstig ondervoed. Dit heeft permanente invloed op hun groei en ontwikkeling. Wanneer de voedselonzekerheid aanhoudt en zich verspreidt over een land of regio kan dit zelfs leiden tot een hongersnood. Bij een hongersnood is er geen enkele toegang tot eten en sterven mensen van de honger.

De cijfers van het Wereld Voedsel Programma zijn schokkend: vandaag de dag gaan er wereldwijd 783 miljoen mensen met honger naar bed. In de afgelopen twee jaar is het aantal mensen dat te maken heeft met voedselonzekerheid zelfs verdubbeld: van 135 naar 276 miljoen. In deze blog zetten we de vijf belangrijkste oorzaken hiervan op een rij.

 

1. Conflicten wereldwijd

Conflicten veroorzaken wereldwijd de meeste honger: maar liefst 65 procent van het hele probleem komt hieruit voort. Conflicten verscheuren gemeenschappen. De infrastructuur, en dus de aanvoer van voedsel, wordt verstoord. Mensen slaan op de vlucht en laten hun huis en inkomen achter.

 

2. Oorlog in Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is voor de wereldwijde voedselvoorraad een heel slecht scenario. Deze landen produceren samen namelijk 30 procent van alle tarwe wereldwijd. Maar ook gerst, zonnebloemolie en maïs zijn belangrijke exportproducten. Dat deze producten vanwege de oorlog niet kunnen worden geëxporteerd, heeft veel invloed op de voedselvoorraad.

 

3. Inflatie

Je hebt het ongetwijfeld gemerkt in je portemonnee: alles is duurder geworden. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne neemt inflatie toe. Voor gezinnen in die in armoede leven is dit een regelrechte ramp. Gemiddeld besteden zij al 25 procent van hun geringe budget aan voedsel. In Afrika ten zuiden van de Sahara is dit zelfs 40 procent, en in Haïti zelfs 60 procent. De stijgende kosten voor hun levensonderhoud kunnen huishoudens zo letterlijk in een situatie van leven of dood brengen.

 

4. Extreme weersomstandigheden

Door klimaatverandering hebben veel landen wereldwijd te maken met extreme weersomstandigheden, zoals heftige orkanen en erge droogte. In lage-inkomenslanden is de landbouw vaak de belangrijkste industrie. De bevolking eet daar seizoensgebonden. Als er geen oogst is, is er dus ook geen voedsel. Zo kampt de Hoorn van Afrika op dit moment met de ergste droogte in veertig jaar. Doordat er drie regenseizoenen zijn uitgebleven mislukken de oogsten, sterft het vee en lijden veel mensen ernstige honger.

Vader Amos uit Tanzania is op het land aan het werk.

5. Nasleep van de pandemie

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat de armoedecijfers zijn gestegen. Als gevolg van lockdowns verloren veel mensen hun baan. Twee jaar later hebben deze gezinnen nog steeds moeite om eten op tafel te krijgen vanwege een verstoorde economie.

 

Compassion helpt

Midden in deze crisis helpen de meer dan 8.700 lokale kerkpartners van Compassion kinderen en hun families. Zo kreeg de familie van Emiliana uit Tanzania voedselpakketten en babyvoeding. Dit maakt een groot verschil: Emiliana is van een ondervoede baby getransformeerd naar een gezonde peuter.

De hulp die Compassion biedt is tweeledig. Aan de ene kant is er hulp op de korte termijn, zoals het verstrekken van voedselpakketten en geld. Aan de andere kant streeft Compassion ook naar een duurzame oplossing voor deze voedselcrisis op de lange termijn. Denk hierbij aan het ondersteunen van families door middel van zaden, kunstmest, vee en training.

Ook jij kunt helpen

Compassion ondersteunt wereldwijd meer dan 2,3 miljoen kinderen en hun gezinnen. Om hen tijdens deze crisis noodzakelijke (voedsel-)hulp te kunnen blijven bieden is jouw steun meer dan welkom! Je gift wordt gebruikt om acute hulp te bieden. Dat kan zijn in de vorm van voedselpakketten of door financiële steun. De lokale kerken waar Compassion mee samenwerkt zorgen ervoor dat de hulp daar terecht komt waar dit het meest nodig is.

Lees meer over de wereldwijde voedselcrisis en wat jij nog meer kunt doen.