'Tiny houses' in ontwikkelingslandenSteeds meer mensen kiezen voor een eenvoudigere manier van leven en sluiten aan bij de, vanuit Amerika overgewaaide 
trend, 'tiny house movement' oftewel: wonen in een klein huis. Ondanks de trend is het niets nieuws, wereldwijd leven mensen al eeuwen in een kleine woning en maken daar het beste van. Kijk mee naar deze fascinerende foto's van kleine huizen in ontwikkelingslanden:


Het platteland van Burkina Faso

Op het platteland van Burkina Faso zijn sommige huizen gemaakt van in elkaar geweven riet.

De hooglanden van Peru

In de hooglanden van Peru, waar de temperaturen onder het vriespunt zijn, timmeren gezinnen hun houten huizen zo dicht mogelijk om de koude wind buiten te houden.

Een typische keuken in Nicaragua

Deze keuken in een klein huisje in Nicagragua is een typisch voorbeeld van hoe een keuken eruit ziet van mensen die in armoede op het platteland wonen. 

Vrolijke kleuren in de D.R.

Huisjes in de Dominicaanse Republiek hebben vaak vrolijke kleuren. Veel mensen wonen in 'bateys', dit zijn huizen rondom suikerfabrieken gebouwd voor de werknemers. Deze huizen hebben vaak geen stromend water, geen elektriciteit, geen keuken en geen badkamer. 

Dicht op elkaar in Haïti

In Port-au-Prince op Haiti worden kleine en kleurrijke huisjes dicht op elkaar gebouwd op de heuvels rondom de stad.

Huizen van modder in Kenia

De Masai stam in Kenia woont in manyatta, een groep van kleine huizen gemaakt van modder, koeienmest en stokken. De huizen staan in groepen zo bij elkaar samengesteld om bescherming te bieden tegen wilde dieren. 

Opbergruimte in het dak in Thailand

In dit kleine huis in Thailand vind je de tandpasta en tandenborstels in het rieten dak. Emmers staan onder de bamboe blokken om regenwater op te vangen dat weer wordt gebruikt in huis. 

Smalle huizen op de Filipijnen

In de sloppenwijken in Manila op de Filipijnen hebben de huizen meerdere smalle verdiepingen op elkaar. 

Buiten koken in de D.R.

Een vader in de Dominicaanse Republiek kookt voor zijn familie in hun voortuin. Veel huizen van mensen die in armoede leven hebben geen keuken, daarom koken families buiten bij een vuur.

Traditionele huizen in Indonesië

In Papua, Idonesië, leven sommige families nog in de traditionele huizen genaamd 'honai'. De huizen zijn gemaakt van houten latten en rieten daken. Vuren worden op traditionele wijze in het midden van de ronde huizen gestookt. 

Landelijk Burkina Faso

Helene Bonkounjou, 20 jaar, staat voor haar huis gemaakt van modderstenen op het platteland van Burkina Faso. De temperaturen in het land in West-Afrika kunnen soms wel tot 40 graden stijgen. Helene zit dan ook graag in de schaduw van haar rieten afdakje.

Strandhuis in El Salvador

Keily's huis ligt niet ver van het strand van El Espino in El Salvador. Het huis is gebouwd op het zand en is gemaakt van takken, modder en een metalen dak. De twee slaapkamers worden door lange lakens gescheiden. 

Ruimte voor verbetering
Je hebt geen groot huis nodig hebt om een volwaardig leven te leiden, toch hebben deze huizen ruimte voor verbetering. Zoals met een beter dak, betere vloer, electriciteit, water en sanitair en veiligheid.

Wil jij bijdragen aan betere voorzieningen?
Met jouw donatie aan het fonds Water & Hygiëne help jij met de aanleg van toiletten, sanitair, waterputten en watersystemen.