Thidarat is nu officieel inwoner van Thailand


Je zal maar geen paspoort hebben. En daardoor geen toegang tot onderwijs, legaal werk of gezondheidszorg. Je mag niet reizen en geen stukje land bezitten. Je komt terecht in extreme armoede. Dat is het lot van honderdduizenden Karen-vluchtelingen die vanuit Myanmar naar Thailand zijn gevlucht. Een van hen is de 11-jarige Thidarat.

Het geweld ontvlucht
Thidarat woont in een dorpje in Thailand, aan de grens met Myanmar. De herinnering aan oorlogsgeweld hangt als een schaduw boven het dorp. Bijna alle inwoners zijn voor het geweld gevlucht naar hun buurland. Thidarats vader Mou-ae groeide op in de Karen Staat in Myanmar en heeft jarenlang meegevochten in de strijd voor onafhankelijkheid van de Karen. Veel van zijn vrienden zijn omgekomen.

Uitbuiting en misbruik

De Karen, een etnische minderheid in Myanmar, worden al tientallen jaren uitgebuit en vernederd. Verkrachting en verwoesting van dorpen zijn aan de orde van de dag. Om aan het geweld in Myanmar te ontsnappen, vluchten honderdduizenden mensen de grens over met Noord-Thailand. Eenmaal in Thailand, komen ze terecht in vluchtelingenkampen of verdwijnen ze in de illegaliteit.

Voor de laatste groep geldt dat ze geen reisdocument en werkvergunning van de Thaise regering krijgen. Ze hebben geen (vast) inkomen en belanden vaak in extreme armoede. Kannika Keerecharean, directeur van het Compassion-project in een dorp waar bijna alleen maar Karen-vluchtelingen wonen, vertelt: “Het komt regelmatig voor dat er bendes naar ons dorp komen die de inwoners legale documenten en werk beloven.”


“Als deze mensen vervolgens naar de steden gaan voor het beloofde werk, blijkt er niets geregeld te zijn en belanden ze in het illegale werkcircuit. Ze werken als huishoudelijke hulp of worden gedwongen de seksindustrie in te gaan. Ze zijn slachtoffer van mensenhandel, uitbuiting en andere vormen van exploitatie. Zonder de beloofde officiële papieren, enige bescherming van wetgeving, toegang tot gezondheidszorg, verzekeringen of onderwijs.

Bevrijden uit armoede
In nauwe samenwerking met International Justice Mission zet Compassion Thailand zich in om deze mensen te bevrijden. Compassion-medewerkers worden getraind om kinderen en gezinnen te helpen burgerschap te verwerven. Thidarat is een van de honderden kinderen in het Compassion-project die het, dankzij de steun van de lokale kerk, is gelukt om officieel inwoner van Thailand te worden. Ze heeft hiermee toegang gekregen tot onderwijs, gezondheidszorg, ze kan vrij reizen en later legaal werken. “Ik hoop dat al mijn kinderen een mooie toekomst tegemoet gaan en voor zichzelf kunnen zorgen,” vertelt Moe-ae. “Zij zijn alles wat ik heb. Zij zijn mijn hoop.”

De lokale kerk helpt en adviseert gezinnen en individuen bij het verwerven van burgerschap. Met steun van sponsors en de inzet van de lokale kerk, krijgen kinderen als Thidarat bescherming, burgerrechten, onderwijs en de kans om Jezus te leren kennen.


Kinderen beschermen heeft de hoogste prioriteit bij Compassion. Wil je daar meer over weten? Klik op de button en bekijk de film.