Spontane actie: Friese koeien voor Rwandese vrouwen


Afgelopen maart reisde Nienke Westerbeek met een groep vrouwen af naar Rwanda. Ze gingen erheen om o.a. de moeders en baby’s te ontmoeten waarvoor ze € 36.000 hadden opgehaald. Met dit bedrag werd er in Vunga een Moeder- en babyprogramma geopend en zijn de kosten voor de eerste drie jaar gedekt. Maar hier houdt het verhaal nog niet op… Nienke vertelt haar verhaal.

Ik liep dwars door een prachtige bananenplantage om bij het huisje van één van de moeders te komen. ‘Je zult hier maar wonen,’ dacht ik nog jaloers. Maar van die jaloezie was al snel weinig meer over. De vrouw vertelde me dat ze elk moment uit haar piepkleine huurhuisje gezet kon worden. Dat ze geen groente mocht verbouwen omdat de grond niet van haar was. En dat ze vaak niet wist hoe ze haar drie kinderen moest voeden. Het Moeder- en babyprogramma van de kerk had haar weer nieuwe moed gegeven en als ze daarover vertelde, straalde ze.

Gefrustreerd
De moeders waren nog maar een paar maanden aangesloten bij het project en het Moeder- en babyprogramma zou zich de komende jaren stapje voor stapje ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de vrouwen ook extra inkomen genereren, maar het duurt vaak een paar jaar om dat op te bouwen.

Toen ik weer terugliep tussen de bananenbomen door schreeuwde ik gefrustreerd in mijn binnenste uit naar God: “Hallo! God! Dit gaat toch veel te langzaam! Wie doet hier wat?!” God antwoordde en zei: “Jij! Jij bent hier toch met veertig vrouwen? Die heb ik allemaal gezegend met vrienden, familie en een kerk die vast nog wel iets kunnen bijdragen!”

Friese koeien
De dominee van de kerk waar Compassion mee samenwerkt in Vunga en de projectdirecteur vertelden ons dat ze dolgraag Friese koeien zouden willen kopen en land huren voor die koeien en om er voedsel op te verbouwen. Die veertig vrouwen zeiden: “Wij gaan proberen daarvoor de nodige € 20.000 op te halen!” Toen we dat aan moeders vertelden, rolden de tranen over hun wangen. Nu is het juli en HET IS GELUKT! De komende maanden wordt het land geregeld, de koeien gekocht en de gewassen ingezaaid. Dit is mogelijk omdat veertig vrouwen zeiden: “Hier ben ik Heer. Gebruik mij maar.” Wij danken onze Heer die ons meer dan genoeg geeft om te delen met anderen.

Nienke Westerbeek
Directeur Compassion Nederland