Shakul ziet er anders uit dan andere kinderen. Hij heeft witte vlekken op zijn huid en helderblauwe ogen. Vlak na zijn geboorte, wees zijn moeder hem af. Ze weigerde hem borstvoeding te geven en troostte hem niet als hij huilde.

Shakul heeft het Waardenburg syndroom. Dit is een aangeboren erfelijke aandoening met pigmentafwijkingen aan het haar, de huid en de ogen in combinatie met gehoorverlies.

“De eerste keer dat ik mijn kleinzoon zag, schrok ik,” vertelt Namatovu, Shakuls oma. “Ik had nog nooit een kind met een pigmentafwijking gezien. Maar al snel zag ik dat hij is zoals ieder ander kind, het is eenvoudig om van te houden.”


Omdat haar schoondochter niet meer welkom was bij haar eigen familie, trok ze met Shakul bij Namatovu in. Na twee maanden ging ze er vandoor. Ze legde Shakul zonder kleren voor de deur van zijn vader, Namatovu’s zoon. Hij bracht Shakul weer terug naar oma.

“Ik had geen geld en nauwelijks genoeg eten, maar ik kon hem niet in de steek laten,” vertelt Namatovu. "Ik werk in een kerk die samenwerkt met Compassion. Daar ontmoette ik een man die Shakul wilde sponsoren. Hierdoor krijgt Shakul de medische zorg die hij nodig heeft en krijgt hij liefde, voedsel en onderwijs."

Toen Shakul voor het eerst bij het project kwam, woonde hij met zijn oma in een klein huis met één kamer. Het dak lekte wanneer het regende. De kamer fungeerde als slaapkamer, woonkamer en opslagruimte in één. Door een extra gift van Shakuls sponsor kon Namatovu een stukje land kopen. Hierop bouwde ze een huis met drie slaapkamers, een woonkamer, een badkamer en een opslagruimte.

Namatovu noemt Shakul een grote zegen in haar leven. “Ik weet dat God hem bijzonder gemaakt heeft. Ik ben dankbaar dat Hij hem aan mij heeft toevertrouwd. Ik heb goede hoop voor zijn én mijn toekomst.”

Update januari 2020

Tijdens een recente medische check kwamen de doctoren erachter dat Shakul volledig doof is. Hij heeft daarom ook moeite met praten en communiceert door gebaren en lichaamstaal. “Shakul is een leergierige jongen en heeft een school nodig die hem verder kan helpen.” vertelt project directeur Alison “Volgend jaar start Shakul op een school voor speciaal onderwijs aan dove kinderen. Alle kinderen op die school zijn doof en communiceren in gebarentaal. We hopen dat hij daar ook gebarentaal leert.”

Iets extra's voor jouw sponsorkind


De medische kosten voor Shakul werden vergoed uit Compassions fonds Medische zorg & Voeding.

Benieuwd wat jij extra voor je sponsorkind kunt betekenen? Een extra gift wordt altijd in overleg tussen een lokale Compassion-medewerker en het kind/gezin besteed. Zo wordt jouw gift altijd goed benut.