Perspectief voor Peru


Toen Wim Wijnholds Perspectief oprichtte, besloot hij met deze organisatie het werk van Compassion te ondersteunen. Ruim 15 jaar later doet Perspectief dat nog steeds. Het aantal gesponsorde kinderen groeide en de wens om ze te bezoeken werd geboren. Afgelopen oktober reisde een groep van 21 medewerkers af naar Peru. 

Na maanden voorbereiden, geld inzamelen en toeleven naar de reis, was het zover. Eerst stonden bezoeken aan de Moeder- en babyprogramma’s in Amarillis en Ambro op de planning. Het was voor de groep interessant om te zien hoe de projecten werken en waar een groot deel van het ingezamelde geld naar toe gaat. Na deze bezoeken volgden ontmoetingen met Compassion-studenten en natuurlijk de sponsorkinderen.

Bijzondere momenten
De ontmoetingen met de moeders en gezinnen maakten veel indruk. Medewerker Henk werd stil van zijn bezoek aan een gezin dat bovenaan een steile helling woonde. De helling was zo stijl dat de auto niet omhoog kwam en ze het laatste stuk naar boven moesten klauteren. Daar aangekomen maakten ze kennis met vader, dochter (19) en de tweeling (2 maanden). De moeder overleed vlak na de bevalling, dus de zorg voor de baby’s ligt nu bij vader en dochter. Henk vertelt: “Eigenlijk hoopte de zus dat ze kon gaan studeren. Maar iedereen wist dat haar toekomst nu in het teken stond van de zorg voor haar broertjes.”

Hetzelfde gezin liet ook bij Kelly een blijvende indruk achter. Ze schrijft: “Deze mensen zijn de helling afgelopen met 2 baby’s op de arm. De helling, waar ik als jonge meid van 24 al buiten adem van raakte. Ze kwamen helemaal voor ons de helling af. Om hapjes voor ons klaar te maken, waarmee ze konden laten zien wat ze leren binnen het project. De dankbaarheid van de mensen die materieel gezien weinig tot niets hebben, is niet voor te stellen.’

Kelly met de vader, dochter en tweeling

Hand in hand
De groep ontmoette hun sponsorkinderen tijdens een uitje naar de dierentuin. Mariska bracht de dag door met Aixa van 6, met wie ze brieven schrijft. Mariska vertelt over deze ontmoeting: “Samen met haar familie en onze tolk gingen we de dierentuin in. Voorzichtig pakte ze mijn hand vast, om deze de rest van de dag niet meer los te laten.” Ook de gesprekken met Aixa’s moeder maakte indruk: “Ze vertelde mij dat ze 23 jaar is. Ik vertelde haar dat ik ook 23 jaar ben. Het was even stil toen we elkaar aankeken. Wat een andere wereld leven we in…”

Mariska en Aixa

Anne schrijft over Johanna van 12: “Johanna liet me die dag een map met alle brieven zien die ze in de afgelopen jaren van Perspectief-collega’s had ontvangen. Ze vertelde mij hoe waardevol die voor haar waren. Door deze ontmoeting ben ik nog meer gemotiveerd geraakt om structureel brieven te schrijven!”

Nieuwe inspiratie
Het was een reis vol bijzondere indrukken en ontmoetingen. Oprichter Wim Wijnholds vertelt: “Stiekem hoopten we ook op nieuwe inspiratie om langdurig betrokken te blijven. Geïnspireerd zijn we! Het zal dan ook niet bij deze reis blijven. We zijn aan het kijken op welke andere manieren we onze steun aan Peru kunnen voortzetten. Veel kinderen die ondersteund worden, geven dat door en zijn goede leiders. Op die manier dragen wij een beetje bij aan een betere maatschappij.”

***
De rest van de foto’s en verhalen kun je hier bekijken.