De ergste sloppenwijken

“Alles werd anders. We kwamen terecht in een van de ergste sloppenwijken van Afrika. Geweld was daar aan de orde van de dag. Ik leerde wat honger was en heb als kind zeker twaalf keer malaria gehad. Samen met mijn zus liep ik uren over straat, op zoek naar eten en liefde. Het leven op straat was hard. Ik stal groente en fruit uit tuinen en vrachtauto’s.”

Wanhopig

“Mijn moeder was wanhopig en klopte aan bij Compassion. Ze was niet gelovig, maar dat maakte voor Compassion geen verschil. Al snel kwamen er medewerkers naar ons huis om onze situatie te beoordelen en niet veel later kwam het nieuws dat een meisje uit de Amerika had besloten om mijn sponsor te worden. Wat een vreugde! We dansten zoals alleen Afrikanen dat kunnen. Als een kind een sponsor krijgt, is dat goed nieuws voor het hele gezin. Ik wist dat dit mijn leven voorgoed zou veranderen. Opeens was er hoop.”

‘Je bent niets waard’

“Armoede is te splitsen in fysieke armoede en psychische armoede. Die laatste is misschien nog wel de zwaarste soort. Psychische armoede bestaat uit een stem die zegt dat je niets waard bent; dat je er niet toe doet. Een stemmetje dat zegt dat je niet geliefd bent. Mijn sponsor Heather schreef me dat ze van me hield en dat ik er mocht zijn. In het begin vond ik dat lastig te geloven, maar ze bleef die woorden herhalen en langzaam begon de waarheid tot me door te dringen. Heather hielp mij om die stem tot zwijgen te brengen. Om te overleven heb je eten en drinken nodig, maar minstens zo noodzakelijk is het om van iemand te horen: ‘Ik houd van jou.'”

Het leven leren

“Ik mocht weer kind zijn. Ik ging naar school en kon mijn talenten en vaardigheden ontwikkelen. Ik leerde rekenen, Engels, sociale vaardigheden … alles eigenlijk: ik leerde het leven. Bovendien leerde ik God kennen. Al heel jong heb ik ontdekt dat pijn en ellende bij het leven horen, maar ik weet dat God alles mee laat werken ten goede. Dat jongetje dat bananen stal voor zichzelf en zijn familie, maakt nu een groot verschil in zijn eigen gemeenschap. Help één persoon in nood en laat de rest aan God over. De impact is groter dan jij je kunt voorstellen.”