Onderzoek is cruciaal in wereldwijde armoedebestrijding


Wist jij dat er achter de schermen van Compassion een klein legertje aan wetenschappers de impact van kindsponsoring bestudeert? Zo zorgen wij dat we kinderen op steeds effectievere manieren kunnen helpen om bevrijd te worden van armoede.

Kennis inzetten
Onderzoek is ontzettend belangrijk in de strijd tegen armoede. Het is daarom goed nieuws dat de Nobelprijs voor de economie in 2019 toegekend werd aan drie hoogleraren die pionierswerk doen op dit gebied. Zij hebben jarenlang met zorg gewerkt aan wetenschappelijke experimenten om te bepalen welke maatregelen en vormen van hulp armoede helpen verminderen en welke niet. Mede dankzij hun werk ontvangen kinderen in veel landen nu preventieve gezondheidszorg, een van de meest effectieve maatregelen ter voorkoming van armoede.

Ook voor Compassion is gedegen onderzoek noodzakelijk. Met de kennis die we daarin verkrijgen kunnen we nog efficiënter en kosten-effectiever te werk gaan. Eerder werkte Compassion samen met Bruce Wydick aan baanbrekend onderzoek dat de impact aantoonde op volwassenen die als kind het programma van Compassion hadden doorlopen. Wydick ontdekte grote effecten op scholing, werkgelegenheid en leiderschapskwaliteiten van deze kinderen.


Vooruitgang door onderzoek naar armoedebestrijding

Recent onderzoek door ons eigen team leidde ons naar kerken in gebieden met enkele van de hoogste armoede-indexen ter wereld, daar waar onze programma's het meeste verschil zullen maken. We ontdekten ook dat onze waterinitiatieven indrukwekkende lange termijn duurzaamheidseffecten hebben. Onze inkomensgenererende activiteiten moesten juist meer in de lokale context gezet worden om grotere impact te hebben op het bestrijden van armoede.

Op dit moment neemt Compassion deel aan een studie naar positieve ontwikkeling van jongeren. Deze studie gaat ons helpen om voorspellingen te doen over de impact van ons Youth Development Program. De studie vergelijkt jongeren die het Compassion-programma hebben doorlopen met een jongeren die dat niet hebben gedaan. De resultaten tot nu toe zijn gepubliceerd in het door UNICEF gesponsorde Handbook of Adolescent Development Research and Its Impact on Global Policy.


Goede data is cruciaal

Onderzoek en data zijn voor veel mensen droge kost en lijken los staan van de realiteit van kinderen die in armoede leven. Maar Sim, onderzoeker van Compassion-programma's, moedigt sponsors aan om data te omarmen. "Het helpt ons het beste uit onszelf en onze programma’s te halen. Mensen kunnen er zeker van zijn dat we bij Compassion doen wat we kunnen," zegt Sim, "en soms ook voorop proberen te lopen, om het beste en meest relevante bewijs te leveren van wat we doen om armoede te bestrijden."