Acht dagen waren Gilbert Thera en zijn vrouw Sharon Kips op bezoek in het Zuid-Amerikaanse land samen met andere artiestambassadeurs van Compassion. De situatie in het land is verre van eenvoudig. “In El Salvador is de bendeproblematiek groot. Die vindt z’n oorsprong in de geschiedenis van kolonialisme: de bevolking moest vechten om grond. Daar draait het ook nu om met die rivaliserende bendes. De mensen bij Compassion-projecten willen hun land echt veranderen. Ze willen mensen meegeven dat God ze heeft gemaakt, dat Hij van ze houdt en dat Hij je plek geeft; je hoeft niet te strijden voor jouw gebied. Alle projecten omarmen die visie. Dat is zo mooi.

Een voorgangersechtpaar dat wij tijdens de reis hebben ontmoet, verkocht hun eigen bedrijf en heeft een kerk opgericht op de grens van rivaliserende bendes. Met hulp van Compassion kunnen ze dat werk uitbouwen. Daardoor is er sinds kort ook een mooi kinderdagverblijf waar kinderen een veilige plek vinden.”

Bijdehante dame

Een andere ontmoeting die veel indruk maakte op Gilbert en Sharon, was de ontmoeting met het meisje dat ze sponsoren. “Elf jaar geleden waren we ook in El Salvador. We zijn toen echt gaan houden van de mensen. Daarom wilden we een kind sponsoren uit het land. Eén meisje viel ons speciaal op: Astrid Megan. Vaak staan de kinderen heel braaf op de foto met de handen langs het lichaam Dit meisje stond met de armen over elkaar, haar hoofd een beetje schuin. Echt mega bijdehand. Inmiddels is ze 16, een hele dame en nog steeds bijdehand.

“Elf jaar geleden waren Sharon en ik ook in El Salvador. We zijn toen echt gaan houden van de mensen.”

Gilbert Thera, artiestambassadeur van Compassion

In mijn laatste brief had ik geschreven: ik hoop dat we je ooit gaan ontmoeten. Aan haar was verteld dat er een cameraploeg was uit Nederland. Haar familie wist wel dat we kwamen en aan hen zag ze dat er iets gebeurde. Ze draaide zich om en herkende ons. Sharon kreeg direct een omhelzing. Alle verhalen die je uit de brieven kent, kwamen tot leven. Door de brieven hebben we echt een band met Astrid opgebouwd. We zijn trots dat we al 11 jaar met haar mogen optrekken.  

Gelukkig komt Astrid uit een warm, betrokken gezin. Haar vader is actief in de kerk en werkt bij de politie. Door de bendes doet hij dat werk met gevaar voor eigen leven. Met zo’n baan, denk je, zullen ze het wel goed hebben.  Maar dat is echt heel anders dan in Nederland. Ze wonen in een soort hut, wel met stenen muren, maar met een golfplaten dak, en een kale vloer. Dan zie je wel dat armoede er lelijk uit ziet.

Op het Compassion-kantoor vertelden de medewerkers dat ze kinderen graag willen helpen uitblinken.  Daarom investeren ze in de projecten in onderwijs, sport en in cultuur. Zodat sommige kinderen naar de universiteit kunnen, anderen een vak kunnen leren en kinderen die heel muzikaal zijn, een instrument krijgen. Dat helpen uitblinken, gebeurt op een natuurlijke manier, zonder ze onder druk te zetten. Zo heeft Astrid bijvoorbeeld een cello gekregen, om haar talent verder te ontwikkelen.

Kinderen uit een Compassion-project in El Salvador, Compassion-medewerkers uit El Salvador en Nederlandse artiestambassadeurs Gilbert en Sharon, Matthijn, Eline, Dwight en Freek.
Kinderen die deelnemen aan het Compassion-project in El Salvador, Compassion-medewerkers uit El Salvador en de artiestambassadeurs uit Nederland

Verlangen naar gerechtigheid

In El Salvador heb ik opnieuw gezien dat de kerk het lichaam van Christus is en handen en voeten geeft aan de missie van Jezus. Een meisje werd misbruikt en mishandeld door haar eigen vader. De kerk kwam in actie en bood haar een veilige plek. Bij een ander meisje was het huis afgebrand; in de krottenwijken is geen veiligheid. De kerk kwam in actie met meubels en het weer opbouwen van het huis. Zo mooi! Het blijft niet bij bidden alleen. Ze geven hulp aan mensen voor wie het zonder die hulp een heel ander verhaal is.”

De reis is voor Gilbert een extra aansporing in zijn inzet als artiestambassadeur. “Ik geloof dat het goed is voor kerken hier in Nederland om na te denken over wat we kunnen doen dichtbij én ver weg. Gerechtigheid heeft Gods hart en wij laten Gods hart zien door op te staan voor gerechtigheid.

“Levens worden veranderd, kinderen krijgen een toekomst. We willen dit zó graag met iedereen delen!”

Gilbert Thera, artiestambassadeur van Compassion

Als je als kerk al heel veel doet voor ontwikkelingslanden, is dat natuurlijk prima. Maar er zijn genoeg kerken waar nog wel ruimte is om hierin stappen te zetten. Vooral tegen die kerken, zeg ik, denk er eens over na om een artiestambassadeur of spreker uit te nodigen. En wie je uitnodigt maakt niet uit. Elke band heeft een eigen geluid. De keuze is reuze. Wij willen de kerken echt dienen en in beweging brengen.

Muziek verbindt, dat hebben we ook daar weer gezien. Iedere keer als we samen zongen, zij in het Spaans en wij in het Engels, werden we één koor, tot eer van God. Levens worden veranderd, kinderen krijgen een toekomst. We willen dit zó graag met iedereen delen!”

Foto van Compassion-ambassadeurs Gilbert Thera en Sharon Kips.

Gilbert en Sharon in jouw kerk

Gilbert en Sharon zetten zich samen met Compassion in voor kinderen die in armoede opgroeien. Zoek je een manier om de eredienst, praisedienst, jeugdavond of samenkomst in jouw kerk eens anders in te vullen? Nodig Gilbert en Sharon of een van onze andere artiesten gratis uit en zing en prijs samen de Heer!

Vind je het prettig als de artiest ook de overdenking invult? Dat kan ook. Klik op de knop hieronder, kies een artiest, vul het formulier in en we nemen contact met je op om samen de datum af te stemmen en een aantal praktische zaken met je te regelen. Twijfel je welke artiest het beste past bij jouw aanvraag, dan denken we graag met je mee!