Misbruik neemt toe tijdens de pandemie


Online seksueel misbruik van kinderen is tijdens de pandemie verdrievoudigd, concludeerde de Filipijnse overheid afgelopen maand: meer dan 80 procent van alle kinderen loopt het risico verstrikt te raken in cyberseks. Precy Torreon, directeur van een Compassion-project op de Filipijnen: “De stress in gezinnen is groot. Nu onze projecten vanwege de lockdown gesloten zijn, bezoeken we de kinderen thuis en gaan met ouders en kinderen in gesprek over dit onderwerp.”

Precy: “Veel mensen zijn werkloos geworden door de crisis, hebben geen inkomen meer en geen spaargeld. Er is geen steun vanuit de overheid. Gezinnen leven hier niet, ze overleven. Ouders doen alles om geld te verdienen. Ze raken betrokken in drugshandel, diefstal, prostitutie of zetten hun kinderen voor een webcam voor cyberseks.”

Juridische stappen
“Vanuit ons project steunen we 543 gezinnen. We brengen voedselpakketten en studiemateriaal voor de kinderen. Onze bezoeken zijn hard nodig, de druk is groot. We zien meer tekenen van geweld en seksueel misbruik dan voorheen. In zulke gevallen nemen we een kind direct in bescherming en zetten we juridische stappen.”

Waarom cyberseks op de Filipijnen toeneemt:

  • op de Filipijnen spreken ze de Engelse taal;
  • er is ondanks de armoede redelijk toegang tot internet;
  • online bankieren werkt vrijwel vlekkeloos.


Hulp bij onderwijs

“Scholen zijn ook nog steeds gesloten. De leerachterstand van de kinderen wordt alleen maar groter. Daarom zijn we gestart met het aanbieden van thuisonderwijs. We maken iedere maand nieuwe werkboeken, bezoeken de gezinnen en geven de ouders instructie hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden. Aan het einde van de maand halen we de werkboeken weer op om het werk na te kijken, te bespreken en we geven weer nieuwe werkboeken. Kinderen leren bijvoorbeeld hoe ze zelf voedsel moeten verbouwen in hun achtertuin, maar ook wat normale omgangsvormen zijn: waar mag een volwassene je aanraken en waar niet? Dit is indirect natuurlijk ook onderwijs aan ouders.”

Kinderen beschermen
Compassion steunt ruim 8.000 lokale kerken in hun strijd tegen extreme armoede. Zij helpen wereldwijd 2,2 miljoen kinderen en hun gezinnen. Compassion Nederland zet zich de komende maanden in om sponsors te vinden voor Filipijnse kinderen. Samen met de lokale kerk, medewerkers als Precy en de hulp van sponsors willen we deze kinderen beschermen tegen alle gevolgen van extreme armoede.


Precy Torreon
Directeur Compassion-project Cebu