Ieder land heeft andere cijfers en voert een eigen beleid. Wil je weten wat de situatie is in het land van het kind dat jij ondersteunt? Een overzicht per land vind je hier. Grofweg zijn de landen over drie scenario’s te verdelen.

Projecten zijn nog gesloten

Met name in Zuid-Amerika, maar ook in bepaalde districten op de Filipijnen, is nog steeds een harde lockdown van kracht. Dit betekent dat projecten en scholen helemaal gesloten zijn. Medewerkers bezoeken gezinnen waar dat mogelijk is thuis, hebben telefonisch contact als dat kan en helpen waar ze kunnen. Gezondheidsspecialisten van Compassion geven voorlichting en advies. Ook worden er voedselpakketten en hygiënekits verspreid door de lokale medewerkers.

Kortom: kan een kind niet naar het project? Dan komt het project wel naar het kind. Op allerlei creatieve manieren en binnen de beperkingen. In El Salvador werden ouders en verzorgers getraind om thuis een moestuin aan te leggen en zo in voedsel te voorzien. Op de Filipijnen werden door de projecten alternatieve lesmethoden bij gezinnen thuisbezorgd, zodat kinderen thuis wel verder konden leren.

In kleine groepjes naar het project

We zijn heel blij dat in sommige landen (in met name Afrika en Azië) onze projecten en de scholen langzaam weer opengaan. Zo worden in Ghana kinderen uitgenodigd om in kleine groepen naar het project te komen. Er worden lessen gegeven, nieuwe foto’s gemaakt en brieven geschreven.

In de afgelopen tijd hebben partnerkerken voedselpakketten en hygiënekits verspreid. Maar er blijft veel zorg over het gebrek aan inkomsten in de gezinnen. Daarom wordt de nodige hulp nog steeds geboden. Hulp die als geroepen komt voor Tribin en haar gezin uit Bangladesh: “Het is meer dan we hadden durven hopen,” vertelde ze glunderend. Het gezin ontvangt regelmatig een mand met linzen, eieren, olie en andere essentiële voedingsmiddelen. Voor deze familie een reddingsboei in barre tijden.

Projecten mogen weer helemaal open

In een beperkt aantal landen (Haïti, Tanzania en Thailand) zijn medewerkers en vrijwilligers weer teruggekeerd naar de projecten en zijn de projecten weer open voor reguliere activiteiten, uiteraard met inachtneming van coronaprotocollen.

Concreet betekent dit dat groepen kinderen samenkomen volgens een tijdschema. Op die manier kunnen de regels, die onder andere betrekking hebben op onderlinge afstand, gehouden worden.

Situatie per land

Wil je weten hoe de situatie is in het veldland van het kind waar jij bij betrokken bent? Hieronder vind je een overzicht. Klik op het land waar jij meer over wilt weten.