De wanhoop nabij

Ondanks haar harde werk ligt het inkomen van Akouvi ver onder de armoedegrens van $ 2,15. Ze grijpt alles aan om geld te verdienen. Zo haalt ze water of werkt ze op een boerderij. Maar met de 18 dollarcent die ze gemiddeld op een dag verdient, kan ze het eten voor dochter Blessing (2) niet betalen. Daarom besluit haar man, Kokouvi, af te reizen naar Ghana om werk te zoeken.

Net na het vertrek van haar man ontdekt Akouvi dat ze opnieuw in verwachting is. Ze weet dat ze haar dochter nu al nauwelijks genoeg eten kan geven. Op sommige dagen huilt Blessing van de honger en moet Akouvi bedelen om iets te eten voor haar kind. Ze negeert haar eigen hongergevoel. Haar dochter gaat voor.

Het vooruitzicht dat ze nog een kind moet voeden, maakt Akouvi wanhopig. Zonder eten lijkt het haar onmogelijk om voor de baby te zorgen. Op een dag neemt ze een besluit en vertelt ze haar buren dat ze de zwangerschap af wil breken. ‘’Ik wilde pillen slikken om het kind weg te halen. Ik had geen hoop meer,’’ vertelt ze.

Op zoek naar hulp

Maar haar buren raden haar af om de baby weg te laten halen. Akouvi: ‘’Ze vertelden me dat ik hulp kon krijgen bij een project bij de kerk, dus kreeg ik weer een heel klein beetje hoop.’’ Wanneer ze aanklopt bij het lokale Compassion-project wordt ze opgenomen in het moeder- en babyprogramma.

Dit programma helpt kwetsbare moeders en baby’s met een gezonde start. Zo krijgt Akouvi medische checks en voedselpakketten, voor haarzelf en haar dochter. Ook volgt ze samen met de andere moeders in het project een training waarin ze matten leert maken. Ze vertelt: ‘’Na afloop van de training kreeg ik van het project alle benodigdheden om zelf matten te maken. Nu maak ik matten en verkoop ik die. ’’ Op deze manier kan ze haar gezin onderhouden.

Na negen maanden bevalt Akouvi opnieuw van een meisje, Elizabeth. Kokouvi keert terug uit Ghana om bij zijn gezin te zijn. Zijn vrouw is inmiddels handig geworden in het maken van de matten en leert hem de techniek. ‘’Dit is onze enige bron van inkomsten. Als we een dag niets verkopen hebben we geen geld, dus doen we ons best om elke dag een matje te verkopen.’’

Dochter Elizabeth is niet meer weg te denken uit het gezin. Akouvi: ‘’Ik ben God zo dankbaar dat het leven minder zwaar is geworden. Het project heeft mij geholpen, zodat ik voor mijn kinderen kan zorgen.’’

Moeder en vader uit Togo staan voor hun huis met hun dochters.

Ondervoeding heeft grote gevolgen

Goede voeding is van essentieel belang voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Wanneer de moeder ondervoed is, heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling van haar baby. In de buik, maar ook daarbuiten. Kinderen die ondervoed waren tijdens de zwangerschap groeien lichamelijk en geestelijk niet goed. Ze hebben een verhoogde kans op ziektes en doen het minder goed op school.

Door de inflatie komen steeds meer mensen in extreme armoede terecht. Veel ouders hebben te weinig eten voor hun kinderen en komen net als Akouvi voor onmogelijk keuzes te staan. Het is belangrijk dat (ongeboren) kinderen voldoende, gezonde voeding krijgen. Daarom biedt Compassion tijdens de voedselcrisis samen met meer dan 8.000 kerken steun door middel van voedselpakketten en financiële middelen. Daarnaast bieden de projectmedewerkers ook hulp op de lange termijn, met zaden, vee en training. Hierdoor zijn gezinnen minder afhankelijk van externe factoren en kunnen ze zelfvoorzienend worden.