Een niet te stillen honger naar rechtvaardigheid


Jeroen Dorstijn, voorganger van GODcentre Gouda, man van Petra en vader van 2, bijna 3, kinderen, liep in 2016 een marathon voor Compassion in Ecuador. In oktober van dit jaar reist hij weer die kant op, dit keer als spreker van een Compassion‐reis. Ga jij met hem mee?

“Ik vind het een wonder dat ik mee mag van mijn vrouw, want wij verwachten begin juni ons derde kindje! Tijdens onze eerste date gingen we naar een concert van Michael W. Smith. We besloten hier samen een kindje te sponsoren, terwijl we nog niet eens verkering hadden, haha! Dat geeft wel aan dat we een hart voor kinderen in armoede hebben.”

Van verdriet naar hoop

“In 2016 kreeg mijn vrouw een miskraam. We besloten dat ik een Muskathlon ging doen in Ecuador, de reis viel samen met het moment dat ons kindje geboren had moeten worden. Dat gaf deze marathon een extra lading mee. In aanloop naar mijn reis, moest ik op zoek naar sponsors voor in ieder geval 10 kinderen. Het werden er 25. Wat begon met het verdriet van een leven dat we verloren, eindigde in hoop en blijdschap voor 25 kinderen in Ecuador en hun gezinnen. Op het moment dat ik op reis ging, hadden we net een 20‐wekenecho gehad, want mijn vrouw was opnieuw zwanger. Het cirkeltje was rond. Voor mij was het een bevestiging: God houdt alles in Zijn hand en buigt het om tot iets goeds.”

Geen weg uit de jungle

“Voordat ik naar Ecuador ging, had ik een beeld van armoede. Ik dacht: de ergste armoede vind je in Afrika, in Zuid‐Amerika valt het wel mee. Toen ik daar was, zag ik met eigen ogen dat dat niet klopte. Armoede is op het ene continent niet minder dan op het andere, het is anders. Ik zou de armoede in Ecuador omschrijven als ‘kansarm’. Ik ging op bezoek bij mensen die middenin de jungle wonen en letterlijk geen mogelijkheid hebben om hieruit te komen. Mensen leven daar echt in armoede. Gebroken gezinnen, woningen die niet meer voorstellen dan een aftands hutje, niet droog kunnen zitten als het regent, het is daar allemaal aan de orde. De projecten van Compassion zijn hier van onschatbare waarde.”

Enorm contrast

“Mijn weg terug uit de jungle ging over de Amazone. Terwijl we hier overheen voeren, tussen de apen, bij ondergaande zon, kon ik me geen groter contrast voorstellen: van pure ellende naar de prachtige schoonheid van Gods schepping. Ik was boos op God. Ik kon het niet rijmen in mijn hoofd. God gaf me daar in die boot een blik in Zijn hart en ik wist: dit raakt Hem ook. Ik ben niet de enige die hierom huilt. Ik werd aangemoedigd om me hieraan te geven, om me in te zetten voor mensen die in onrecht leven. Ik heb een niet te stillen honger naar rechtvaardigheid in deze wereld en zet dat van harte in voor Compassion.”


Dieper bij het vaderhart van God
“Inmiddels ben ik vaker met Compassion mee op reis geweest en ik zie er naar uit om in oktober als spreker mee te mogen naar Ecuador. Ik vind het gaaf dat ik er voor de groep mag zijn, want ik weet hoe intens een reis als deze kan zijn. Tegelijk zie ik ernaar uit de mensen uit Ecuador te ontmoeten. Het is een prachtig land met hele mooie mensen. Het is gaaf om de projectmedewerkers daar een hart onder riem te kunnen steken, want ook dat is een belangrijk onderdeel van de reis. Al zal je als deelnemer tijdens de reis merken dat je niet alleen maar aan het geven bent, maar dat je vooral ook veel zult ontvangen.

Sinds mijn eerste Compassion‐reis is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. Het heeft me verrijkt. In de armoede heb ik veel vreugde gezien. Ik kan ontzettend veel leren van de mensen die ik tijdens mijn reizen heb ontmoet. Ze hebben zo goed als niks, en toch prijzen en danken ze God volop. Het heeft mij dieper bij het vaderhart van God gebracht.”

***

Jeroen Dorstijn gaat als spreker mee op onze Compassion‐reis naar Ecuador van 17 ‐ 27 oktober 2019. In aanloop naar de reis wordt er geld ingezameld om moeders en baby's in Ecuador een gezonde start te geven.