De straten van Calcutta

Het was daar in India, waar ik Gods compassie voor de arme kinderen bijna tastbaar voelde, diep in mij. Ik weet het moment nog precies, waarop dat gebeurde. We liepen over de straten van Calcutta. Er kwam een jongetje op mij afgelopen, met een kleine baby in zijn armen. Voor ik het wist, had hij het baby’tje aan mij gegeven en stond ik daar omringd door hard toeterende auto’s met dit, op één doekje na, naakte kindje in mijn armen.

De machteloosheid overweldigde me en met een brok in mijn keel bad ik voor dit kostbare kindje, dat gebruikt werd als ‘lokaas’ om indruk te maken op buitenlanders, zodat ze geld zouden geven. Geld dat in handen zou komen van hun leider, die de kinderen elke dag op pad stuurde om te bedelen voor zíjn geld. Ik keek het baby’tje in zijn mooie, donkere oogjes aan en hurkte neer bij het jongetje dat mij met een lach aankeek in de hoop dat ik hem geld zou geven. Ik knuffelde hem, gaf hem ‘zijn’ baby terug en moest vervolgens weer verder lopen. Meer kon ik niet doen. Dat brak mijn hart!

Eline begroet twee kinderen in India.

geld is niet genoeg

Door deze ontmoeting besefte ik dat er zo veel meer nodig was dan zomaar wat geld stoppen in de handjes van bedelende straatkinderen. Geld zou het échte probleem – de hele business achter de straatkinderen – alleen maar in stand houden. In de drie maanden die volgden, mocht ik van dichtbij zien dat structurele projecten wél het verschil maakten. Ik werkte bij een dagopvang, gastgezinnen, en scholen voor straatkinderen. Allemaal plekken waar mensen vol van Gods compassie jarenlang hun tijd, energie en liefde geven voor deze kinderen. Plekken waar kinderen gezien, verzorgd en onderwezen worden, zodat ze uiteindelijk in de maatschappij kunnen functioneren en opgroeien tot wie ze echt zijn: geliefde kinderen van de Vader!

Verbind je hart

Nu, twaalf jaar later, kan de machteloosheid over armoede me soms nog aanvliegen, zoals op dat moment in India. Er brak daar iets in mijn hart. Een gebroken hart doet pijn, maar is wel nodig. Pas toen mijn hart gebroken was door het onrecht dat ik zag, kon ik mijn hart er écht mee verbinden. Daarom ben ik zo dankbaar voor mijn tijd daar. Ik zag: kinderen kúnnen gered worden uit armoede; het is mogelijk! De vraag is of wij verder willen gaan dan slechts die quick fix of een ‘magnetronoplossing’. Het kost ons immers zo veel meer dan alleen ons geld. De échte oplossing vraagt om: “Ik zie jou, ik ga naast jou staan en ik loop met je mee.” Het vergt verbinding van ons gebroken en door Gods liefde vervulde hart.

Eline is artiestambassadeur van Compassion en schreef deze column voor het Compassion magazine van 2021.

Eline is christelijke zangeres en artiestambassadeur van Compassion

Eline in jouw kerk

Als singer-songwriter is Eline onder andere bekend van het lied ‘Jezus Overwinnaar’. Samen met Compassion zet zij zich in voor kinderen die in armoede opgroeien. Zoek je een manier om de eredienst, praisedienst, jeugdavond of samenkomst eens anders in te vullen? Je kunt Eline of een van onze andere artiesten gratis uitnodigen om de aanbidding te verzorgen in jouw kerk.

Klik op de knop hieronder, kies een artiest, vul het formulier in en we nemen contact met je op om samen de datum af te stemmen en een aantal praktische zaken met je te regelen. Twijfel je welke artiest het beste past bij jouw aanvraag, dan denken we graag met je mee!