De leukste babynamen wereldwijd


Elk continent heeft zijn eigen gewoonten en eigenaardigheden, zeker als het gaat om babynamen. In deze blog vind je de meest populaire kindernamen in de Compassion-projecten in verschillende landen. Ook kom je meer te weten over de betekenis van de namen en waarom bepaalde namen gegeven worden.

Er zijn misschien wel duizenden anderen die dezelfde naam als jij hebben, maar toch is een naam iets persoonlijks. Ouders kunnen bijvoorbeeld een naam meegeven waarin een bepaald verlangen zit voor de toekomst. Of het laat informatie zien over de geboorteplaats, familiegeschiedenis en andere zaken.

Compassion werkt met meer dan twee miljoen kinderen in 25 landen over de hele wereld. Dat zijn erg veel namen! Een blik op de meest gekozen namen van elk land geeft je een unieke kijk in de cultuur en gebruiken op die plek.

In Nederland waren in 2019 Julia, Sophie en Mila de meest populaire meisjesnamen. Noah, Daan en Lucas werden het meest gekozen voor jongens.Azië

Met vierenhalf miljard mensen is het kiezen van een unieke babynaam in Azië een lastige opgave. Het komt vaak voor dat ouders de keuze voor de naam overlaten aan de geestelijk leider in dat gebied. De naam wordt dan meestal gebaseerd op gebeurtenissen rond de geboortedatum van de baby. In China zijn de meest populaire namen gelinkt aan de Chinese astrologie of historische gebeurtenissen zoals de oprichting van de volksrepubliek China. In Thailand krijgen kinderen ook nog een bijnaam, omdat ze geloven dat de naam van invloed is op de hoeveelheid geluk en voorspoed in je leven. Volwassenen veranderen hun naam als ze geloven dat hun huidige naam geen geluk meer brengt.Afrika

Het continent telt 54 landen en barst dus van de verschillende culturen en etnische groepen. Zo is het in sommige landen de gewoonte om je kind een naam te geven die de gebeurtenissen rondom de bevalling beschrijven of welke emoties erbij kwamen kijken. Je kunt je voorstellen dat dit een uniek lijstje van babynamen oplevert. In bijvoorbeeld Ghana krijgen kinderen vaak een naam mee die zegt in welke volgorde zij zijn geboren. ‘Panyin’ en ‘Kakra’ zijn unisex namen die zoiets betekent als ‘jongste van een tweeling’ en ‘oudste van een tweeling’. In andere landen zie je veel babynamen die gebaseerd zijn op personen uit de heersende religie. Hier komen dan ook veel Bijbelse namen voor.Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is door invloeden vanuit Spanje, Portugal en Frankrijk geworden tot een interessante mix van culturen. De sterke Latijnse (‘Latin’) invloed is duidelijk terug te zien in de namen op dit continent. In Colombia krijgen kinderen twee achternamen: de eerste achternaam is van de kant van vaders familie, gevolgd door de achternaam van moeders familie. Als een volwassen vrouw trouwt wordt haar tweede achternaam (die van haar moeders kant van de familie) vervangen door de eerste achternaam van haar man (dus die van zijn vaders kant van de familie) en komt er ‘de’ tussen te staan. In Mexico wordt de eerstgeboren zoon vernoemd naar zijn vader en de eerstgeboren dochter vernoemd naar haar moeder. 

Elk kind is uniek en prachtig gemaakt door God. Naar Zijn beeld. Een naam kan veel zeggen over de achtergrond en de familie van het kind. Als je sponsorkind ook zo’n bijzondere naam heeft, schrijf er over in je volgende brief of zoek de betekenis even op.

 

***

Kinderen in de landen waar Compassion werkt hebben vaak een moeilijke start. Met het Moeder- en babyprogramma zetten we ons in voor een gezonde start voor zowel moeder als baby. Zij krijgen toegang tot een verloskundige en gezondheidszorg. Daarnaast krijgen zij extra eten en voedingssupplementen en begeleiding door middel van een opvoedcursus.