“De armoede is hier ontzettend groot. Toen we hier net kwamen, was er veel criminaliteit en hadden de toverdokters het voor het zeggen. Na drie uur ‘s middags kon je niet meer veilig door de buurt lopen. We ervoeren veel weerstand. Tegelijk geloofde ik dat dit een plek was waar God zijn liefde zichtbaar wilde laten zijn. Dat wilde Hij doen door de volgende generatie: de kinderen.”

Gevolgen van armoede

“We zijn klein begonnen. We waren er en hadden de kinderen lief. Een keer in de week deelden we pap uit. Met veel geduld en gebed konden we voorzichtig iets opbouwen met de gemeenschap. We startten een klein schooltje voor twaalf kinderen. Toen we Compassion benaderden, gaf dat een enorme boost aan ons werk. Opeens konden we plek bieden aan meer dan tweehonderd kinderen die anders niet naar school konden!

De meeste huisjes in deze wijk bestaan uit slechts een kamer. Alle gevolgen van armoede spelen zich af in die ene ruimte. Wanhoop, misbruik, geweld. Kinderen zijn getuige, groeien hierin op en leren dat dit ‘het leven’ is. Maar in de loop der jaren zien we een omslag in de manier waarop kinderen met elkaar omgaan. Langzaam verandert de sfeer. Kinderen praten met elkaar in plaats van dat ze vechten. Ze durven te dromen en hebben ideeën over wat ze later willen worden.”

School maakt het verschil

“Mijn droom is dat meer mensen hier God leren kennen. Dat ze hun eigenwaarde ontdekken en zo hoop en vertrouwen krijgen voor de toekomst. Want dan kan er daadwerkelijk iets veranderen. Tegelijk willen we ze heel praktisch vaardigheden aanleren waardoor jongeren aan het werk kunnen en niet veroordeeld zijn tot bedelen of prostitutie. De school is een zegen voor deze samenleving. Voor sommige kinderen is het de enige plek waar ze liefde ontvangen.

Nog steeds ervaren we veel weerstand. Ik ben zelfs met de dood bedreigd. De liefde van Jezus helpt me om door te zetten in moeilijke tijden. Ik zie dat wat we doen effect heeft. Kinderen groeien op als verantwoordelijke volwassenen en dienen de mensen om hen heen. Hun leven is een getuigenis. Sommige mensen kunnen het zich veroorloven om hier uit te breken doordat ze werk vinden. Ze trekken naar betere plaatsen. Ik zie het gebeuren.”

Compassion werkt altijd samen met lokale kerken en uitsluitend met lokale medewerkers. Zij weten namelijk als geen ander wat de gevolgen van extreme armoede kunnen zijn en kennen de omgeving en de mensen. Klik op de button en lees meer!