Fotoblog: Bijzondere beroepen


Mensen die in extreme armoede leven, hebben soms bijzondere beroepen om geld te verdienen voor hun gezin.
In deze blog: 4 sponsorkinderen en hun ouders of verzorgers die een bijzonder beroep hebben.


Diepzee speervisser


De vader van Elmera (12) uit de Filipijnen werkt als diepzee speervisser. Samen met drie of vier andere mannen vaart hij ’s nachts de zee op. Hij duikt soms tot wel 20 meter diepte om vissen te vangen.

Hij blijft twee uur lang onder water met alleen een plastic slang die vast zit aan een luchtperspomp op zijn boot. Na een nacht duiken verdient hij 7,70 dollar. Dit is net genoeg om zijn gezin twee dagen van eten te voorzien.

Er zijn maar weinig mannen in het drop waar Elmera woont die deze baan hebben, simpelweg omdat het werk erg gevaarlijk is. Naarmate haar vader ouder wordt, is het duiken steeds lastiger voor hem. Daarom hoopt hij in de toekomst een baan als visverkoper op de markt te krijgen.

Kokosnoten plukker


Ronal (30), de broer van Amigel (17) uit Indonesië, vertrekt elke dag vroeg in de ochtend om kokosnoten te plukken.

Hij doet dit door op blote voeten naar de top van 30 meter hoge bomen te klimmen en de koksnoten daar te plukken. Op één dag beklimt hij 20 tot 30 bomen en verdient hiermee 14 dollar.

“Gelukkig ben ik nog nooit uit een boom gevallen”, zegt hij.

Steenverzamelaar


Om te kunnen zorgen voor hun kleindochter Kasi (9), hakken Yulius (53) en Hartini (53) al vier jaar lang elke dag stenen tot kleine steentjes. Eerst verzamelen ze de grotere stenen zelf op het strand. 

Elke maand produceren ze 25 zakken van 50 kilo aan steentjes. Deze zakken kunnen ze verkopen aan bedrijven die dit gebruiken bij de aanleg van wegen.

Voor 25 zakken ontvangen ze 18 dollar. Hier moeten ze de hele maand van rondkomen.

Olifantenverzorger


De vader van Santong (13) uit Thailand is olifantenverzorger. Dit is een traditionele baan die generatie op generatie wordt doorgegeven.

 

De olifant van de familie heet Lulu en is 7 jaar oud.

Naast fulltime olifant verzorgen en het onderhouden van de boerderij, zorgt de vader van Sangton ook voor andere olifanten en geeft rondleidingen aan toeristen. Hiermee verdient hij 1 dollar per dag.