40 kilometer wandelen zonder blaren


Op zaterdag 29 augustus loopt Nienke Westerbeek in Nederland 40 kilometer tijdens de Muskathlon@home en haar collega Lenny in Uganda gaat die dag 10 kilometer hardlopen. Samen staan ze op tegen armoede.


Compassion-directeur Lenny Mugisha omringd door een groep sponsorkinderen op een project in Uganda.

Nienke Westerbeek

Vorig weekend liep ik 25 kilometer en dat vond ik eigenlijk best wel ver. Gelukkig zonder blaren en met medewerking van de fysiotherapeut zonder pijnlijk spiertje in mijn voet en minder rugklachten. Op 29 augustus ga ik 40 kilometer wandelen en inmiddels heb ik diep respect voor de wandelaars van de Nijmeegse 4-daagse… Maar het is wel voor het goede doel.
 

Voedselpakketten en kinderbescherming
COVID-19 heeft grote invloed op het werk van Compassion. Allereerst in de landen van de sponsorkinderen. De meeste kinderen mogen nog steeds niet naar school en dus ook niet naar de projecten. Binnen zeer korte tijd is het onze collega’s en de kerken waarmee ze werken, gelukt om op nieuwe manieren in contact te blijven met de kinderen en de gezinnen waarin zij wonen. Er wordt veel maatwerk geleverd als het gaat om voedselpakketten, gezondheidszorg, hygiëne maatregelen en kinderbescherming. Dat laatste is ook echt van groot belang. Veel ouders in extreme armoede komen zo in de knel dat zij vanuit hun hopeloosheid hun kinderen weer aan het werk zetten en niet altijd op veilige plekken en soms zelf in de cyberseksindustrie. Daarnaast is huiselijk geweld ook echt een probleem.
 
Lichaam, hart en fondswerving
Ook aan de fondswervingskant heeft het effect. Zo is de Muskathlon een fantastische manier om mensen in beweging te krijgen. Fysiek, doordat ze gaan sporten. Hun hart wordt geraakt waardoor ze beter gaan begrijpen en vertellen hoe extreme armoede de wereld uit geholpen kan worden. En door middel van fondswerving, omdat iedere muskathleet nieuwe sponsors vindt en geld inzamelt.
 
Muskathlon@home
Doordat er voorlopig niet gereisd kan worden, waren we genoodzaakt een heel aantal Muskathlons te annuleren en weten we nog niet wanneer andere kunnen doorgaan. Terwijl er meer dan ooit nieuwe sponsors nodig zijn, omdat nog veel meer kinderen onder de armoedegrens terecht zijn gekomen. Samen met 4M hebben we daarom de Muskathlon@home in het leven geroepen. Iedereen kan zich opgeven om zaterdag 29 augustus te rennen, te wandelen of te fietsen en laat zich daarvoor sponsoren. Gewoon vanuit huis, volledig COVID-proof. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen en soms hele gezinnen hierdoor in beweging zijn gekomen en hoe hun omgeving meebeweegt door te geven.
 
Hier en daar
Ik kon natuurlijk niet achterblijven. Tijdens de eerste corona golf zijn mijn man, dochter en ik veel meer gaan wandelen. We hebben heel wat nieuwe klompenpaden gelopen (aanrader hoor!) en die varieerden vaak tussen de 8 en 15 kilometer. Daarom is 40 kilometer een oprechte uitdaging voor mij… Onze collega’s uit Uganda en Tanzania (twee landen waar de Muskathlon is uitgevallen) waren zo enthousiast over dit idee, dat een groot aantal besloot ook mee te doen.


Het is wat kort dag, maar het is zo bemoedigend dat we straks hier en daar tegelijk een uitdaging aangaan, ons hart en gebed voor de kinderen en hun gezinnen die het zo moeilijk hebben, dat we het toch gewoon gedaan hebben. Op de website van Muskathlon vind je niet alleen mij en mijn collega Lenny (directeur van Compassion Uganda), maar nog heel veel meer collega’s. Lenny gaat op de 29e samen met zijn 8-jarige zoon en zijn vrouw tien kilometer hardlopen.
 
Uitnodiging
Als je al een tijdje nadenkt om een kind te gaan sponsoren, dan is dit een uitgelezen tijd. Niet alleen support je een gezin financieel, maar het is zo bemoedigend voor hen om te weten dat ze er in deze moeilijke tijden niet alleen voorstaan. Een kind sponsoren of een gift geven kan heel makkelijk. Lenny en ik vinden het geweldig als je ons wilt sponsoren, maar het zou ook ontzettend tof zijn als al onze collega’s van hun nullijn afkomen… Dus als jij ook in beweging wilt komen, op welke manier dan ook: meer dan van harte uitgenodigd!
 
Nienke Westerbeek en Lenny Mugisha

Directeur Compassion Nederland en directeur Compassion Uganda