Kinderen tijdens de pandemie

Sneller dan een jaar daarvoor konden in Europa de versoepelingen eerder worden doorgezet. De heersende Omicron-variant zorgt wel voor veel besmettingen, maar is minder ziekmakend en veel mensen hebben een vaccinatie of booster gehaald. De scholen, cultuurinstellingen en de horeca zijn weer open en we kunnen weer vaker naar kantoor.

In de landen waar we werken is er een groot verschil tussen Afrika en Azië waar alles weer steeds normaler wordt, en Zuid en Midden-Amerika waar nog veel projecten gesloten zijn voor grote groepen. Daar is nog veel onderwijs op afstand en gaan de projectmedewerkers bij de gezinnen langs op huisbezoek. Grote zorg in bijna alle landen waar we werken is het vaccinatieprogramma. Vooral Haïti en de Afrikaanse landen lopen achter, doordat er niet voldoende vaccins beschikbaar zijn. Shaniz (8 jaar) uit Kenia en Anthony (11 jaar) uit Peru vertellen in onderstaande video’s hoe de pandemie hun leven overhoop heeft gehaald. Sydney Muisyo vertelt over hoe het nu (voorjaar 2022) gaat met Compassion wereldwijd.


De impact van COVID-19 per land

Klik hieronder op de naam van het land van je sponsorkind. Je komt dan op een pagina waar we vertellen wat we op dit moment weten over de situatie in dat land en wat we kunnen doen op het vlak van onderwijs, medische zorg en noodhulp. In twee video’s geven de landendirecteur en andere medewerkers uitleg. Ook vind je er actuele infrmatie over hoe het gaat op de projecten en met het schrijven en bezorgen van brieven en giften.
Laatste update: 13 april 2022.

Veel gestelde vragen over ons werk tijdens de corona pandemie

Welke invloed heeft COVID-19 op het werk van Compassion

Hoe wordt tijdens de pandemie de sponsorbijdrage gebruikt

Komen brieven tijdens de pandemie aan bij de sponsorkinderen?


Mijn sponsorkind

 • Waarom draagt mijn sponsorkind een mondkapje op de foto?

  Het heeft onze voorkeur dat je sponsorkind geen mondkapje draagt op de foto. Maar soms vragen de lokale maatregelen erom of heeft het de voorkeur van de ouders of verzorgenden. We respecteren deze keuze en daarom is het mogelijk dat je sponsorkind een mondkapje draagt op de foto.

 • Worden kinderen in Compassion-landen gevaccineerd en zo ja wanneer?

  In Nederland is vooralsnog de richtlijn dat kinderen onder de 18 niet worden gevaccineerd tegen COVID (tenzij er sprake is van een medisch risico). We verwachten dat diezelfde richtlijn voor de veldlanden geldt en dat kinderen niet of pas als laatste worden gevaccineerd. Aangezien de Westerse wereld de meeste vaccins heeft opgekocht zal het waarschijnlijk nog geruime tijd duren voordat het zover is. Op dat moment zullen, net als in Nederland, de ouders van het kind beslissen of er wel of niet gevaccineerd wordt. Meer informatie over Compassion en vaccinaties vind je in deze blog.

 • Is mijn sponsorkind getroffen door het coronavirus?

  De wereldwijde pandemie treft ons allemaal op verschillende manieren. In alle landen waar Compassion werkt zijn inmiddels mensen positief getest op corona besmetting. Kinderen in extreme armoede zijn extra kwetsbaar. De medewerkers en vrijwilligers van Compassion doen er alles aan om de sponsorkinderen te beschermen en de impact van deze crisis voor hen te minimaliseren. Tot en met 11 april 2022 is van 5.208 kinderen bevestigd dat ze besmet zijn. Van nogeens 5.829 kinderen vermoedt men dat ze besmet zijn en 16 sponsorkinderen zijn helaas overleden. Ook 78 projectmedewerkers en iets meer dan 700 familieleden van sponsorkinderen zijn overleden aan COVID-19.

  Mocht het zo zijn dat jouw sponsorkind of het gezin van jouw sponsorkind besmet zou raken met COVID-19, dan kunnen we niet beloven dat we die informatie aan je kunnen doorgeven. Dat heeft onder andere te maken met de privacy van je sponsorkind, maar ook met de zeer beperkte testmogelijkheden in de landen. We zullen je op de website en in onze nieuwsbrief in grote lijnen op de hoogte houden. Ben je nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Dan kan dat hier.

 • Blijft een kind langer in het Compassion-project door de pandemie?

  Sponsorkinderen zijn doorgaans tussen de 18 en 22 jaar als ze het Compassion-project verlaten. Door de pandemie kan het zijn dat tieners langer in het project blijven dan gepland.

  Dit heeft verschillende oorzaken. In veel landen zijn scholen al maanden dicht en kunnen de tieners geen examens doen. Zij blijven in het project totdat de verruiming van de coronamaatregelen in hun land mogelijkheden biedt om hun opleiding af te ronden.
  Daarnaast is het door de lockdowns voor de medewerkers niet altijd mogelijk om alles binnen de normale tijd in orde te brengen om goed afscheid te nemen van een sponsorkind en de sponsor daarover te informeren.
  Tenslotte heeft de pandemie grote gevolgen voor de toekomstplannen van tieners en de gezinnen waartoe ze behoren: de armoede is toegenomen en het aantal banen neemt af, de informele economie is veelal tot stilstand gekomen. Allemaal redenen dat tieners en hun familie minder snel besluiten om zonder de hulp van het Compassion-project verder te kunnen gaan.

  Het belangrijkste uitgangspunt voor Compassion is dat medewerkers de ruimte hebben om jongeren aan het project verbonden te houden zolang het ‘uit een project gaan’ voor hen directe negatieve gevolgen heeft.

  Compassion hoopt dat jij je sponsorkind blijft steunen tot hij of zij het project heeft afgerond.

 • Kan ik nog brieven schrijven aan mijn sponsorkind?

  Jazeker!

  Sterker nog: dit is misschien wel het moment om een extra brief te schrijven aan je sponsorkind. Het zou toch een zegen zijn als we juist in deze periode tijd investeren in het bemoedigen van onze sponsorkinderen. We moedigen je aan om je brief online te versturen via MyCompassion, want als je online schrijft, is je brief is veel sneller in het land van je sponsorkind.

  Nog lang niet alle projecten zijn terug naar het normale programma met grote groepen op het project. Hierdoor heeft in veel landen het briefproces nog steeds vertraging, waardoor jouw brieven er langer over doen en de kinderen minder regelmatig op het project zijn om een brief aan jou te kunnen schrijven. Het is dus heel fijn als je een brief schrijft, dan krijgt je sponsorkind snel na het heropenen van het project jouw brief. Ditzelfde geldt voor het versturen van de kleine papieren cadeautjes.

  Meer hierover lees je in deze blog of bekijk deze video.

 • Wat kan ik schrijven over corona naar mijn sponsorkind?

  Misschien vraag je je af: wat kan ik schrijven over de situatie rondom corona? Zoals gezegd: we weten niet goed wanneer jouw brief je sponsorkind bereikt. Het zal ook per land en regio verschillen hoe jouw sponsorkind corona ervaart. Je kunt bijvoorbeeld vertellen: Op dit moment hebben we in Nederland last van het coronavirus (COVID-19), daarom is iedereen veel thuis. Of: Door het coronavirus gaan de kinderen in Nederland niet naar school als ze verkouden zijn. Of: in het begin konden de kinderen in Nederland helemaal niet naar school en deden ze thuis hun lessen. We hopen en bidden dat zo min mogelijk mensen ziek worden. Schrijf ook gerust dat je aan je sponsorkind denkt en dat je bidt dat hij/zij en zijn/haar familie gezond blijft. Lees hier meer schrijftips.

  Het kan zijn dat je de laatste tijd een brief van je sponsorkind hebt gekregen zonder dat daar iets in staat over corona. Het kan zijn dat de brief vlak voor de lockdown in maart is geschreven en de medewerkers sinds kort weer beperkt naar het veldkantoor mogen gaan en zijn begonnen met het wegwerken van de (vertaal)achterstand in het briefproces. Bedenk ook dat het schrijven over de pandemie voor een heel jong kind en kinderen in andere culturen misschien minder logisch is als voor ons.

 • Kan ik de brief van mijn sponsorkind niet gewoon via e-mail ontvangen?

  Nee, dat kan helaas niet. Maar sinds begin mei 2020 sturen we een berichtje per e-mail als er een nieuwe brief van je sponsorkind is. Deze staat dan voor je klaar in online platform MyCompassion. Wat dat precies is en waarom het voor jou leuk en nuttig is om een account aan te maken, vertellen we je graag in een video op een aparte pagina. Wil je ook een bericht als er een nieuwe brief van je sponsorkind is? Activeer dan je eigen inlog voor MyCompassion, dat kan heel snel en eenvoudig. Inmiddels is het platform verder doorontwikkeld: er staat nu ook een overzicht van door jou gegeven giften, je kunt eenvoudig en snel een (extra) gift aan je sponsorkind of de familie geven en je krijgt ook een e-mail als er een nieuwe foto van je sponsorkind is.

 • Hoelang worden giften contant uitgekeerd?

  Deze verandering zal blijven totdat de regering van het land waar je sponsorkind woont de ‘blijf thuis’, sociale afstand beperkingen en overige richtlijnen opheft. Het is dus een tijdelijke maatregel tijdens de COVID-19-pandemie, maar Compassion International zal via nieuwe monitoring- en evaluatiegegevens deze crisissituatie gebruiken om te beoordelen of dit voor de toekomst een mogelijk wijziging van het beleid kan zijn die onze missie versterkt.

 • Krijg ik nog een bedankbrief en foto’s als ik een gift geef?

  Tijdens de COVID-19-pandemie geven onze kerkpartners prioriteit aan de directe nood van de sponsorkinderen en hun families. De deadlines en vereisten voor de terugkoppeling van giften schuiven tijdelijk naar de achtergrond. Wanneer de projecten in een land het proces van brieven schrijven kunnen hervatten, ontvang je uiteindelijk een bedankbrief met informatie over hoe je gift werd gebruikt. Het sturen van foto’s is niet verplicht en zal nu in veel gevallen ook niet gaan gebeuren. Omdat daar vanwege prioriteiten en de strenge maatregelen rondom de lockdown geen mogelijkheden voor zijn.

 • Ik wil mijn sponsorkind opzoeken tijdens een reis. Kan dat?

  Op dit moment is het niet mogelijk om tijdens een reis een bezoek te brengen aan een Compassion-project of je sponsorkind te ontmoeten. Ook door Compassion georganiseerde reizen met sponsors, donors en relaties staan de komende tijd niet op de planning. Als het in de toekomst weer langzaam gaat opstarten dan zal dat gepaard gaan met de nodige criteria, eisen en beperkingen, omdat de situatie van de COVID-19 pandemie zo veranderlijk en verschillend per regio is. Denk aan groepsgrootte, vaccinatie(graad), besmettingsgraad, druk op het gezondheidssysteem, avondklok, maar ook programmaprioriteiten in de Compassion-projecten.

  Stuur even een berichtje naar field-experience@compassion.nl om jouw specifieke vraag voor te leggen. Dit team zal je ook pro-actief op de hoogte houden.

 • Ontvang ik nog brieven van mijn sponsorkind?

  Vooralsnog printen en versturen we de brieven als normaal. Mocht daar verandering in komen (bijvoorbeeld omdat de post niet meer verstuurd kan worden in Nederland of de veldlanden) dan zullen we dat hier vermelden. De brieven worden dan natuurlijk later alsnog verstuurd.
  Nog steeds kunnen kinderen in sommige veldlanden niet of onregelmatig naar het project en is er te weinig tijd om brieven te schrijven met de allerjongste kinderen. We vertellen er je alles over in deze video.

  Is het langer dan anderhalf jaar geleden dat je een brief hebt gekregen van het kind dat je sponsort, laat het ons dan weten. Dan proberen wij te achterhalen wat er aan de hand is en of het mogelijk is een brief te ontvangen.

Wat kan ik doen?

 • Wat kan ik doen tijdens deze pandemie?

  Het allereerste en beste dat we kunnen doen is bidden. We weten ons weer meer dan ooit afhankelijk van onze Vader en realiseren ons dat we zowel in Nederland als in de landen waarin we werken ons werk in Jezus’ naam doen, en niet in eigen kracht. Wil je in het bijzonder bidden voor de meest kwetsbaren, waar ook ter wereld?

  Ben je kindsponsor, dan willen we je bedanken dat je er in deze tijd voor je sponsorkind bent. Je maakt nu een nog groter verschil in het leven van je sponsorkind en zijn of haar familie dan dat je al deed. Tegelijk weten we dat het aantal mensen, en dus ook kinderen, dat de afgelopen maanden in extreme armoede terecht is gekomen groot is en dat er iedere dag mensen bijkomen die worden bedreigd door de hongerdood. Het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft een inschatting gemaakt dat we 20 jaar terug in de tijd gaan in het bestrijden van armoede wereldwijd. Daarom willen we je vragen om samen met ons in Nederland en België op zoek te gaan naar kindsponsors. In de komende tijd zullen we je hierover informeren.

 • Waaraan geef ik het beste mijn gift voor hulp in deze crisis?

  We beseffen dat deze crisis in ons land grote economische gevolgen zal hebben. En we verwachten dat dit in het land waar je sponsorkind woont niet anders is, eerder heftiger en directer. Op dit moment is er meer geld nodig dan alleen jouw sponsorbijdrage. Samen willen we zorgen voor de 52.000 sponsorkinderen die we vanuit Nederland ondersteunen. Samen met alle sponsors wereldwijd willen we de 2,2 miljoen kinderen en hun gezinnen bijstaan tijdens deze ramp. Een ramp die niet alleen gaat over een virus en gezondheid, maar heel direct ook over honger.

  De noodhulpcampagne die we in mei 2020 wereldwijd zijn gestart, heeft in Nederland binnen een jaar ruim 1,2 miljoen (!) euro opgebracht. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, want hierdoor kunnen onze kerkpartners blijven zorgen voor de sponsorkinderen. Onze lokale collega’s weten precies wat zij, de gezinnen en gemeenschappen waarin ze leven, nodig hebben om door deze crisis heen te komen en straks weer naar het project te kunnen. Vaak is dat eten en water. Maar ook wel het betalen van de huur of het zorgen voor medicijnen of bezoeken van een arts. Veel vaker nog dit allemaal bij elkaar.

  We hoeven geen mankracht in te vliegen, de kerkpartners en projectmedewerkers zijn al daar waar de nood het grootst is. We hebben alleen nog de financiële middelen nodig om de hulp die zij bieden te faciliteren. Hiervoor blijft ook de komende maanden extra geld nodig. Doneren aan ons fonds Noodhulp kan nog steeds, je gift is meer dan welkom.

 • Kan ik een gift geven aan (het gezin van) mijn sponsorkind?

  Als je je sponsorkind wil zegenen in deze tijd van een wereldwijde pandemie dan is het geven van een familiegift of extra gift een mooie manier. Om sneller in de directe nood te kunnen voorzien en de veiligheid- en gezondheidsrisico’s van de sponsorkinderen, hun families en onze medewerkers te minimaliseren, worden deze giften tijdelijk in contant geld aan de gezinnen gegeven.
  Normaal gesproken ontvangt je sponsorkind de gift in natura en na overleg tussen de projectmedewerkers en het gezin. Nu veel landen in lockdown zitten is vooral dat laatste heel lastig en tijdrovend. Uit onderzoek is ook gebleken dat in tijden van crisis, gezinnen (en zeker de moeders) verstandige keuzes maken bij het besteden van contante giften. Vandaag is misschien het kopen van extra voedsel in het belang van jouw sponsorkind, terwijl volgende week de huurbaas op de stoep staat en het geld goed van pas komt om te zorgen dat het gezin niet op straat wordt gezet.

  Het geven van een gift voor het gezin kan maximaal twee keer per jaar en is minimaal €50 per keer en in totaal maximaal €800. Je doet dit eenvoudig via je MyCompassion account. Wil je de komende maanden bijdragen aan de bestrijding van de gevolgen van de COVID-19 pandemie binnen de gemeenschappen waar Compassion werkt, overweeg dan een maandelijkse gift aan het fonds Noodhulp.

Mijn sponsorbijdrage

 • Moet ik mijn maandelijkse bijdrage blijven betalen als het project van mijn sponsorkind tijdelijk gesloten is?

  Ja. Hoewel vrijwel alle projecten tijdelijk gesloten zijn voor groepsactiviteiten, zijn onze partnerkerken heel actief met contact onderhouden met zoveel mogelijk sponsorkinderen. Niet alle projectactiviteiten en kosten zijn gestopt. Als dat binnen de overheidsmaatregelen kan, brengen de medewerkers van onze partnerkerken huisbezoeken om het welzijn van de kinderen en hun families te controleren en hulp op maat te bieden. Waar nodig gebruiken ze de sponsorbijdrage voor medicatie, extra voedsel, schoon water, hygiënekits of om bijvoorbeeld tijdelijk de huur te betalen nu het gezinsinkomen is weggevallen door de nationale lockdown.

  In deze video laten we zien hoe ons programma tijdelijk is veranderd.

 • Hoe wordt mijn geld gebruikt als het project tijdelijk wordt gesloten?

  Als het project tijdelijk gesloten is voor groepsactiviteiten, betekent dat niet dat alle projectactiviteiten zijn gestopt. Er wordt nog steeds geld uitgegeven voor huisbezoeken of bijeenkomsten in kleine groepen als dat weer kan. Op die manier kunnen de medewerkers van onze kerkpartners het welzijn van kinderen en hun gezinnen blijven checken. In veel gevallen leveren ze mogelijk medische benodigdheden, hygiënekits, extra voedsel, water en andere middelen om te helpen in deze tijd van nationale crisis in hun land. Ook ontwikkelen we samen met onze kerken programma’s voor kinderen die ze online kunnen volgen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld hebben veel gezinnen een mobiele telefoon en is dit een goede manier om onder andere volop te investeren in child protection en in hoe gezinnen goed en positief met elkaar kunnen omgaan in deze moeilijke tijd van lockdown en versoepelingen. In deze video geven we je uitleg. Tot en met januari 2022 zijn er ruim 20 miljoen voedselpakketten en 14 miljoen hygiënekits uitgedeeld en bijna 2,8 miljoen kinderen kregen medische hulp, al dan niet COVID-gerelateerd.

  In Kenia wil de overheid voorkomen dat er rellen ontstaan bij het uitdelen van voedsel. Daarom kunnen we de kinderen en gezinnen in dit land alleen helpen door de sponsorbijdrage, indien mogelijk, contant uit te keren. Het gezin besteedt dan zelf het geld aan: extra voeding, schoon water, medicatie, hygiënekits of het betalen van de huur. Andere landen gebruiken deze manier van directe financiële hulp voor gezinnen die ze door de maatregelen niet kunnen bezoeken. Tussen april 2020 en januari 2022 is er bijna 467.000 keer op deze manier hulp geboden aan sponsorkinderen en hun gezinnen.

 • Door de coronacrisis is mijn financiële situatie veranderd. Wat kan ik doen?

  Mocht je als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen komen en je sponsoring willen opzeggen, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.

Internationaal

 • Hoe gaat Compassion internationaal om met het corona virus?

  Onze belangrijkste prioriteit is om te voorkomen dat het virus de kinderen en andere kwetsbare mensen die wij dienen bereikt. Daarom stellen we alle reizen uit die niet per se noodzakelijk zijn zodat we het virus niet onverhoopt verspreiden.

 • Wat doen de projecten in de veldlanden voor de kinderen?

  Hieronder vind je en aantal blogs over hoe verschillende landen de situatie rondom COVID-19 aanpakken en wat de kinderen in de afgelopen 2 jaar hebben meegemaakt. In een video per land geven de landendirecteuren en andere medewerkers uitleg over COVID-19 en de impact voor de sponsorkinderen. Klik hier voor de video’s in de regio Azie, Afrika en Midden en Zuid-Amerika. Op onze landenpagina’s kun je lezen of de projecten in dat land weer open zijn en of de brieven en giften nog vertraagd zijn.