Wie Lia ontmoet, verkijkt zich in eerste instantie misschien op haar uiterlijk. Ze is klein en tenger, maar onder de oppervlakte schuilt veerkracht en taaiheid. Al is Lia 75, rustig aan doen is er nog niet bij. Ze studeert, geeft bijles, fietst bij twee clubs, is actief in de kerk en demonstreert met Grootouders voor het Klimaat. Ook sponsort ze drie kinderen bij Compassion en is ze schrijfambassadeur voor nog twee kinderen.

Zenuwachtige vliegreis

Dertien jaar geleden startte Lia als sponsor. “Ik zag Compassion in een blad staan. Al snel ging ik mee op reis naar Ethiopië. Daar woont Eyerusalem, het meisje dat ik sponsor. De hele vliegreis was ik zenuwachtig of we elkaar zouden herkennen. Maar tussen veertig kinderen bij het project zag ik haar direct en zij mij.
Die reis was zo’n ervaring. Hier zijn we allemaal rijk, we hoeven geen honger te lijden en kinderen kunnen naar school. Als je daar in een huisje komt is dat zo anders: mensen hebben geen waterkraan of licht, geen privacy en er is zeker geen toilet. Kinderen zwerven rond met gaten in hun kleren, de haren helemaal vies en geklit.”

Dit jaar nog bezocht Lia Rajabo (18), een jongen uit Tanzania. Lia sponsort hem sinds hij vijf is. Met haar hulp verhuisde de familie dit jaar naar een nieuw onderkomen. “Zijn moeder was zo blij toen ik kwam. Ze pakte me op en draaide me in de rondte. Om het nieuwe huis in te wijden had ik cola en popcorn meegenomen.”

Lia’s betrokkenheid gaat verder dan sponsoring. Ze investeerde ook samen met een reisvriendin in een aantal projecten. “In Tanzania werd het geld gebruikt voor twee waterpompen. Het is daar zo vreselijk droog. Fantastisch, want je helpt gelijk een hele gemeenschap. Ook konden we een kas financieren. Daar kunnen twaalf moeders en hun kinderen van leven. In Brazilië is een keuken gebouwd bij een project. Elke zondag na de dienst krijgen 300 kinderen een warme maaltijd. Dat doet me zo goed.”

Kinderen bij een waterpomp in Tanzania. Beeld: Eric. D. Lema.

God dienen

Voor Lia heeft wat ze doet alles te maken met haar christen-zijn. “Waartoe zijn wij op aarde? Nou, om God te dienen. Gewoon wat er in Matteüs 25 staat: ‘Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie door Mij gedaan.’ Dat kan door vrijwilligerswerk, door giften en door kinderen te steunen. In het delen komt Christus tot leven. Als ik die moeder omarm, is het alsof ik Christus omarm. Dat geeft zoveel vreugde. Wanneer je geeft, komt er iets vrij, dat kan je bijna niet uitleggen. Als ik daar ben, ben ik ook alleen maar blij. Er is zoveel blijdschap bij de mensen en ook echt verbinding in Christus.”

‘We kunnen handen en voeten geven aan het evangelie en iets moois nalaten waardoor heel veel kinderen kunnen groeien en bloeien’

Nalatenschap

Lia heeft besloten dat ze nú wil geven, maar ook straks als ze er niet meer is. “Mijn familie heeft het goed, die hebben het niet nodig. Dus alles gaat naar Compassion.”Ik vind het mooi dat de kinderen horen over Jezus en ook hoe de kinderen van de straat worden gehaald. Zoals mijn oma vroeger de kinderen van de straat zag en zei ‘die hebben het hartstikke moeilijk, daar gaan we wat brengen’. Ik zeg ook gewoon, lees de Bijbel! Want daar staat het precies in: dat je een erfenis moet nalaten net als Jezus heeft gedaan. Wij kunnen niet de Heilige Geest geven, maar we kunnen wel handen en voeten geven aan het evangelie en iets moois nalaten waardoor heel veel kinderen kunnen groeien en bloeien.”