Jan ondervond aan den lijve hoe een nalatenschap toekomst kan geven. Hij werkte 22 jaar in de ICT, maar raakte door een Muskathlon en vrijwilligerswerk meer en meer betrokken bij de missie van Compassion. Toen er een vacature vrijkwam waar zijn hart sneller van ging kloppen, leek hem dat de uitgelezen kans om bij de organisatie aan de slag te gaan. De enige hobbel? Hij zou minder gaan verdienen, wat hem hoofdbrekens bezorgde als vader in een gezin met opgroeiende kinderen.

Denk na over nalaten

“De nalatenschap van mijn ouders maakte het mogelijk dat ik bij Compassion kon gaan werken. Ik kom uit een arbeidersgezin, mijn ouders dachten dat ze niet veel na te laten hadden. We hebben tijdens hun leven daar in elk geval niet over gesproken. Nu vind ik dat jammer. Er bleef wel degelijk een bedrag over nadat hun huis was verkocht. Zonder dat mijn ouders het hebben geweten, hebben ze mijn leven enorm veranderd. Dat van mijn zus trouwens ook. Zij en haar man hebben met de erfenis hun droom waargemaakt en zijn een taxibedrijf begonnen. Nu, tien jaar later, floreert dat bedrijf,” vertelt Jan. “Mijn ouders hebben nooit nagedacht over wat ze zouden kunnen betekenen voor anderen als ze er zelf niet meer zouden zijn. Ik vind het belangrijk mensen mee te geven dat het mooi is om dat wel te doen.”

‘Ik vind het belangrijk mensen mee te geven dat het mooi is om iets voor een ander te betekenen als je er zelf niet meer bent’

Een gesprek dat rust geeft

Daarom voert Jan nu als relatiemanager van Compassion gesprekken met mensen over wat ze willen nalaten als ze er zelf niet meer zijn. Dat is altijd heel persoonlijk, maar hoeft wat hem betreft geen beladen gesprek te zijn. “Natuurlijk kan het gespreksonderwerp van de dood gevoelig liggen. Misschien heb je net een diagnose gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent, wat aanleiding vormt voor een gesprek. Maar het kan net zo goed zijn dat er geen directe aanleiding is om aan de dood te denken, maar dat je je aan het oriënteren bent op wat je wilt regelen voor het moment dat je er zelf niet meer bent. Waar ik naar streef, is dat zo’n gesprek rust geeft. Rust omdat je weet wat er allemaal mogelijk is en rust dat het na je overlijden goed geregeld is. Nadenken over nalaten is een goed begin.”

Hulp voor nieuwe generaties

Iemand met wie Jan de wensen voor een nalatenschap besprak, is de 75-jarige Lia van der Laan uit Leiden. Ze is decennialang betrokken bij het sponsoren van kinderen en maakte ook veel andere hulp via Compassion mogelijk. Jan: “Ze betekent nu al veel, maar na haar overlijden gaan komende generaties daar ook nog veel van merken. Lia wil dat de opbrengst van de verkoop van haar huis naar Compassion gaat. Dat bedrag heeft impact op duizenden gezinnen.”

Een nalatenschap is deelbaar

Het voorbeeld van Lia van der Laan is overigens wel heel bijzonder te noemen. Jan komt het niet dagelijks tegen dat iemand zijn complete huis aan Compassion nalaat. “Met elk bedrag zijn kinderen in armoede geholpen. Wat ik belangrijk vind om te zeggen, is dat een nalatenschap goed deelbaar is. Ik snap het helemaal als mensen zeggen: ik wil graag dat mijn eigen kinderen het goed hebben als ik er zelf niet meer ben,” licht hij toe. “Maar waarom niet ook een deel daarvan naar een doel dat je aan het hart gaat? Als je nu betrokken bent bij de wereld, waarom zou je het effect van wat je nu doet dan laten stoppen als je overlijdt? Heb je iets met onrecht in de wereld, met honger of met een ander thema: denk na over een organisatie die zich met dat thema bezighoudt en regel je nalatenschap.”

De belangrijkste tip van Jan?

“Denk niet in een bedrag, maar in een percentage. Ik ben nu 50. Geen idee wat mijn huis waard is als ik kom te overlijden en hoeveel geld er overblijft. Is het een euro of een veelvoud daarvan? Maar als ik vastleg dat ik wil dat een bepaald percentage daarvan naar een goed doel gaat, dan heb ik in elk geval iets geregeld. Later wordt dan wel duidelijk om welk bedrag het gaat. En welk bedrag het ook is, het verandert de levens van kinderen in armoede. Door de bouw van één kerk veranderen complete gemeenschappen. Met de ondersteuning van één kind verandert de wereld om hem heen.”

Wil je meer weten over hoe je kunt nalaten aan Compassion? Neem contact op met Jan (06 29 08 98 90) of vraag de brochure aan.

Foto Jan: Willem Jan de Bruin Fotografie