Wat fijn dat je erover nadenkt om kinderen in armoede een hoopvolle toekomst te geven, ook als je er zelf niet meer bent. Je kunt je erfenis voor Compassion op twee manieren vormgeven:

Erfstelling

Bij een erfstelling benoem je Compassion tot (mede-)erfgenaam. Je laat dan (een deel van) je nalatenschap na aan Compassion. Je bepaalt uiteraard zelf hoe dat deel eruitziet. Een voorbeeld van hoe een erfstelling kan worden vastgelegd in een testament: ‘Ik benoem tot mijn enige erfgenamen: voor 50 procent van mijn nalatenschap de heer/mevrouw X en voor 50 procent van mijn nalatenschap Stichting Compassion Nederland’.

Legaat

Bij een legaat leg je vast dat een specifiek bedrag, een percentage van je nalatenschap of een bepaald goed ten goede komt aan Compassion. Er zijn mensen die kiezen voor een vast bedrag, zoals Adrie en Ellis van der Have. Zij bepaalden dat hun nalatenschap moet worden ingezet om hun sponsorkinderen tot het einde aan het Compassion-programma te kunnen laten deelnemen. Wat ook kan, is dat je een percentage van je nalatenschap aan Compassion geeft. Dat is bijvoorbeeld handig als je op dit moment niet goed kunt inschatten welk bedrag er na je overlijden beschikbaar komt.

 

Goed om te weten

Je wilt dat je erfenis goed terechtkomt. Compassion gaat zorgvuldig om met alle giften die ons worden toevertrouwd. In het kader van nalatenschappen is het goed om te weten dat:

Je geen erfbelasting betaalt

Erfgenamen betalen belasting over hun deel van jouw nalatenschap. Een goed doel betaalt geen erfbelasting. Alles wat je aan Compassion nalaat, komt dus volledig ten goede aan projecten voor kinderen in armoede.

Compassion een erkend goed doel is

Compassion Nederland is erkend door het CBF. De CBF-norm bepaalt dat minimaal 75 procent van de inkomsten besteed wordt aan de doelstelling. Bij Compassion ligt dit percentage met 87,8 procent ruim boven de norm.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik wil nalaten aan Compassion?

Het is belangrijk dat je een testament laat opstellen. Zonder testament worden bezittingen na je overlijden verdeeld volgens regels die zijn vastgelegd in de wet. Wil je daar zelf invloed op uitoefenen? Dan heb je een notaris nodig om je wensen officieel te laten vastleggen.

Moet ik contact opnemen als ik Compassion opneem in mijn testament?

Dat is niet noodzakelijk, maar wel prettig. We leggen het vast bij jouw gegevens in onze administratie. We benaderen jou dan bijvoorbeeld niet meer met de vraag of je aan Compassion wilt nalaten, maar sturen je wel relevante informatie hierover als dat nodig is.

Meer informatie

Twijfel je over welke vorm bij jouw situatie past? Of wil je weten of je kunt nalaten aan een specifiek doel binnen Compassion? Bel met een van onze adviseurs op het gebied van nalatenschappen: Jan Groothuis (06 29 08 98 90) of Frederike Meerveld (06 23 68 83 67). Je kunt ook je gegevens achterlaten in dit formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Informatieochtend over nalaten

Je erfenis regel je niet zomaar even. Een testament opstellen is geen dagelijkse kost. Het is belangrijk om goed na te denken wat je wilt nalaten en je wensen te bespreken met mensen die dicht bij je staan.

Wil je weten wat het betekent om een goed doel als Compassion op te nemen in je testament? In het najaar van 2024 organiseren we een informatieochtend over nalaten waarin we je uitleggen wat we hierin voor je kunnen betekenen. We laten je zien welk verschil nalatenschappen maken die we ontvingen. We geven je achtergrondinformatie en praktische tips en je krijgt gelegenheid al je vragen te stellen.

Foto van Frederike Meerveld, relatiemanager bij Compassion Nederland.
‘Een nalatenschap geeft hoop’

“Hoe mooi is het om wat je tijdens je leven geeft, te kunnen voortzetten als je er zelf niet meer bent. Je geeft licht door aan de wereld, ook na je overlijden. Een nalatenschap aan Compassion geeft hoop aan kinderen en gezinnen die leven in armoede. Ze krijgen er letterlijk een toekomst door.”

Foto van Frederike Meerveld, relatiemanager bij Compassion Nederland.
‘Een nalatenschap geeft hoop’

“Hoe mooi is het om wat je tijdens je leven geeft, te kunnen voortzetten als je er zelf niet meer bent. Je geeft licht door aan de wereld, ook na je overlijden. Een nalatenschap aan Compassion geeft hoop aan kinderen en gezinnen die leven in armoede. Ze krijgen er letterlijk een toekomst door.”