Een rondreis door Sri Lanka stond al op de planning voor Mark en Jorien Dannenberg en hun twee kinderen. Ze wilden daar graag het Moeder- en babyprogramma, waar ze financieel aan bijdragen, en het kind dat ze sponsoren bezoeken. Maar toen kwam de oproep of ze in een andere nood wilden voorzien: er was dringend behoefte aan fietsen voor tieners om de projecten van Compassion te kunnen blijven bezoeken. Door de hoge inflatie waren de kosten van het openbaar vervoer voor veel ouders te hoog geworden. De afstand is te groot om lopend af te leggen. Een fiets is een luxeproduct.

Mark en Jorien sliepen een nachtje over het verzoek en besloten: dit gaan we doen. Enthousiast zetten ze samen verschillende acties op touw voor ‘hun’ project. “We wilden onze kinderen laten zien in welke luxe wij leven: er komt stromend water uit de kraan, je kunt kopen wat je maar wilt, alles is hier voorhanden,” begint Mark te vertellen. “Daar hoeven we ons niet schuldig over te voelen, maar we mogen wel beseffen dat het zo is. En ik vind: als je iets kunt doen, waarom zou je dat dan laten?”

Steeds meer fietsen

Mark sloeg al snel aan het rekenen en besefte: als we 104 fietsen willen sponsoren die nodig zijn in de regio, dan komt dat neer op een bedrag van 26.000 euro. “Ik dacht: 2.000 euro hier, 5.000 daar, misschien in totaal zo’n 9.000 euro, dat moet lukken. Maar 26.000? Ik had niet verwacht dat we dat zouden halen.” Maar het gezin bedacht allerlei acties om geld in te zamelen. Binnen de kerk, op de school van de kinderen, in het zakelijke netwerk van Mark. “Daar kwamen weer nieuwe acties uit voort. Een directeur van een andere school wilde bijvoorbeeld met de kinderen een actie voor ons opzetten. En als je na één actie ineens 4.000 euro op de teller hebt, dan word je enthousiast om nog meer te gaan doen. Ik zat steeds vaker op de website om de donaties te updaten. Zo tof om te zien dat er al snel veertig fietsen zijn gesponsord en even later: het zijn er al zestig! We maakten het persoonlijk, konden het doel heel duidelijk een gezicht geven.”

Tieners uit Sri Lanka fietsen over de weg.
Tieners uit Sri Lanka op de fiets. Beeld: fotojournalist O. Balasingh.

Aanjager

Volgens Mark is het persoonlijk maken van het doel de reden dat het bedrag hoger opliep dan ze van tevoren hadden gedacht. In Sri Lanka konden ze met eigen ogen zien wat hun gift teweeg had gebracht. “Wij waren daar slechts de aanjager van, hè? Er zijn heel veel mensen geweest die daaraan hebben bijgedragen,” benadrukt Mark. “Voor de kinderen was het heel bijzonder om Ridmi te ontmoeten. Als we nu een brief krijgen, kruipen we bij wijze van spreken met z’n vieren achter de computer om te antwoorden. Zij gingen voorop in het maken van contact, dat doen kinderen zoveel makkelijker. Was er een voetbal? Dan gingen ze voetballen of een spelletje spelen.”

‘We maakten het persoonlijk, konden het doel heel duidelijk een gezicht geven.’

Grotere leefwereld

“Het heeft zoveel met ons gedaan dat je hoort en ziet dat je niet alleen het kind dat je sponsort helpt, maar ook het gezin er omheen”, gaat Mark verder. “Dat geldt ook voor die fietsen. Eén meisje vertelde dat ze de fiets ook wilde gaan gebruiken om fitter te worden. Een ander zei dat hij door die fiets ook de gelegenheid kreeg om in een naburig dorp werk te zoeken. Zo’n fiets vergroot de leefwereld van die tieners. Het is zo simpel, maar de sociale impact is zoveel groter.”

Een project dichtbij brengen

Om te ervaren hoe het bij een specifiek project in zijn werk gaat, hoef je niet per se op reis te gaan, zoals Mark en Jorien deden. Wie ervoor kiest om zich te verbinden aan een project, wordt op de hoogte gehouden via speciale rapportages. Hierin wordt de voortgang van een project beschreven en komen deelnemers aan het woord worden. Foto’s maken het beeld compleet.

Meer weten over het ondersteunen van een specifiek project?