Geen geld voor eten

In de bedrijfskliniek wordt de oorzaak van haar klachten achterhaald: Janata verwacht een baby. “Ik voelde een golf van vreugde en tegelijk een schok door me heen gaan,” vertelt ze. Door haar ondervoeding is ze erg kwetsbaar. Janata weegt 37 kg. Haar twee maaltijden per dag bestaan uit rijst, gemengd met een beetje groene chili en een snufje zout. Genoeg om in leven te blijven, maar voedzaam is het niet. Het is belangrijk dat ze gezonder gaat eten om goed voor zichzelf én de baby te zorgen. Geld voor eten is er alleen niet.

Bezorgdheid

“Een vriend vertelde ons over het Moeder- en babyprogramma van Compassion dat hulp biedt aan moeders en baby’s. Nog diezelfde avond ging ik in gesprek met een medewerker. Het moment dat ik geregistreerd werd zal ik niet gauw vergeten. Ik zag de bezorgdheid in de ogen van Rebecca, de medewerkster die mij zou begeleiden. Ze kon het bijna niet geloven dat ik drie maanden zwanger was, omdat ik er zo ondervoed en vermoeid uitzag.”

Concrete hulp

Met bloedarmoede en ijzertekort wordt Janata opgenomen in het Moeder- en babyprogamma, samen met nog veertien andere aanstaande moeders. Ze worden door Rebecca gecoacht alsof het haar eigen dochters zijn. Ze krijgen advies over voeding en hygiëne en krijgen er ook voedzame maaltijden, die voor de moeders onmisbaar zijn. De vrouwen leren hier goed voor zichzelf en hun kind te zorgen. Rebecca bezoekt de aanstaande moeders regelmatig thuis.

Medische voorzieningen

“De bevalling was nog een uitdaging,” vertelt Janata. “Veel mensen in onze traditionele gemeenschap geloven dat een bevalling in een ziekenhuis onrein en onhygiënisch is, omdat er zoveel vrouwen op dezelfde plaats bevallen. Gelukkig wist Rebecca mijn familie te overtuigen van het belang van goede medische voorzieningen en gaan ze ermee akkoord dat de baby in het ziekenhuis geboren wordt.” Als de bevalling begint, moet Janata haar familie opnieuw overtuigen haar naar het ziekenhuis te brengen, zo diep is de overtuiging geworteld dat het onrein is. Maar uiteindelijk gaan ze overstag. Janata bevalt van een gezonde zoon: Johan.

Fundament van hoop

Johan is met zijn 3750 gram de zwaarste van alle baby’s in het Moeder- en babyprogramma! “Dankzij de hulp die we krijgen, vormen we nu een gezond en blij gezin. Ik was een aanstaande moeder zonder hoop, maar nu ben ik een optimistische moeder met een gezonde zoon. Ik ben de kerk en het project heel dankbaar voor de hulp die zij geven aan moeders die weinig hoop op zorg rond hun zwangerschap en bevalling hebben.”

De hulp aan moeders als Janata wordt betaald uit het fonds Moeders en baby’s. Benieuwd wat jij kan doen?