Wanneer je opgroeit in armoede, is het haast een onmogelijke opgave om uit deze vicieuze cirkel te breken. Veel kinderen krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen doordat ze niet naar school kunnen of doordat ze van jongs af aan al moeten bijdragen aan het familie-inkomen. Een vak leren is dan niet vanzelfsprekend.

Een plan voor morgen

Op het project werken kinderen daarom doorlopend aan ‘een plan voor morgen’. Door de jaren heen leren ze plannen en verstandig omgaan met geld. Ook is er hierin aandacht voor het ontwikkelen van hun talenten en ontdekken ze wat voor soort baan uiteindelijk het beste zou passen. Door het plan constant bij te werken, wordt het steeds concreter. Daarbij krijgen jongeren op het project vaardigheden aangeleerd, waarmee ze grotere kans maken op een echte baan. Zo kunnen ze voorzien in een beter inkomen voor zichzelf en hun gezin.

Jongeren in Tanzania krijgen kookles
Ook op de Filipijnen wordt druk gebakken in de keuken van het project
Superhandig als je klasgenootje aan zijn kappersskils werkt, zit jouw haar ook weer goed
Deze Colombiaanse beauties werken aan hun make-up skills
Deze jongen is straks een handige timmerman

Relevante ervaring

Ook voor jongeren die de kans krijgen om door te studeren is het hartstikke relevant om een praktisch vak te leren. Windeyam (22) uit Burkina Faso en heeft een tijd geleden het project afgerond. Zij vertelt: “Op dit moment volg ik een rechtenstudie, zodat ik advocaat kan worden. Met de vaardigheden die ik op het project heb opgedaan, in informatica en als kapper, kan ik mezelf financieel onderhouden.” Andere vakken die jongeren leren zijn bijvoorbeeld: naaien, loodgieten, tassen maken, boekbinden en meer.

***

Heb jij al eens aan je sponsorkind gevraagd wat hij of zij later wil worden? En welke vakken er al voorbij zijn gekomen op het project? Vertel ook over jouw beroep en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt.