Wanneer je opgroeit in armoede, is het haast een onmogelijke opgave om uit deze vicieuze cirkel te breken. Veel kinderen krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen doordat ze niet naar school kunnen of doordat ze van jongs af aan al moeten bijdragen aan het familie-inkomen. Een vak leren is dan niet vanzelfsprekend.

Een plan voor de toekomst

Op het project werken kinderen daarom doorlopend aan ‘een plan voor de toekomst’. Door de jaren heen leren ze plannen en verstandig omgaan met geld. Ook is er hierin aandacht voor het ontwikkelen van hun talenten en ontdekken ze wat voor soort baan uiteindelijk het beste zou passen. Door het plan constant bij te werken, wordt het steeds concreter. Daarbij krijgen jongeren op het project vaardigheden aangeleerd, waarmee ze grotere kans maken op een echte baan. Zo kunnen ze voorzien in een beter inkomen voor zichzelf en hun gezin.

Tieners in Tanzania krijgen kookles.
Jongeren in Tanzania krijgen kookles.
Een jongen werkt aan zijn skills als kappers.
Superhandig als je klasgenootje aan zijn kappersskills werkt.
Een jongen schaaft hout in een werkplaats.
Deze jongen is straks een handige timmerman.
Een Filipijns meisje is aan het bakken in de keuken van het project.
Ook op de Filipijnen wordt druk gebakken in de keuken van het project.
Twee Colombiaanse meisjes oefenen met make-up op elkaar.
Deze Colombiaanse beauties werken aan hun make-up skills.
Deze jongeren uit Togo leren op het project om matten te weven.

Relevante ervaring

De projectmedewerkers kijken altijd samen met de kinderen welk vak het beste bij hen past. Sommige jongeren worden kok, taxichauffeur of starten hun eigen onderneming. Andere jongeren willen graag verder studeren. Ook voor hen komen de praktische lessen op het project goed van pas. Zo heeft Windeyam (22) uit Burkina Faso een tijd geleden het project afgerond. Zij vertelt: “Op dit moment volg ik een rechtenstudie, zodat ik advocaat kan worden. Met de vaardigheden die ik op het project heb opgedaan, in informatica en als kapper, kan ik mezelf financieel onderhouden.” Andere vakken die jongeren leren zijn bijvoorbeeld: naaien, loodgieten, tassen maken, boekbinden en meer.

***

De extra lessen en trainingen voor jongeren worden betaald uit het fonds Youth Development.