Wanneer je sponsorkind het programma afrondt


Aan het einde van de tienertijd, kan het zomaar zijn dat jouw sponsorkind zijn of haar tijd in het Compassion-project afrondt. Op welke leeftijd dit precies is, kan variëren. Dat is afhankelijk van het land en het programma. Hoe dat werkt en hoe het verder met jouw sponsorkind gaat, vertellen we je graag. 


Iedereen zijn eigen tempo
Het moment dat een sponsorkind het project doorlopen heeft, verschilt per regio. Sponsorkinderen uit Zuid- en Midden-Amerikaanse landen ronden het programma af vanaf 16-jarige leeftijd en in Azië rond de 18 jaar. In Afrikaanse landen en Haïti ligt deze leeftijd nog iets hoger, namelijk rond de 20 jaar. In sommige gevallen kunnen sponsorkinderen tot hun 22e naar het Compassion-project.

Deze grote verschillen in leeftijd worden bepaald door verschillende factoren. Zo spelen het schoolsysteem en eventuele vervolgopleidingen een grote rol. Het schoolsysteem is meestal niet te vergelijken met dat in Nederland. De klassen zijn groter en zitten vol met kinderen van verschillende leeftijden en niveaus. Voor het ene kind zijn deze omstandigheden een grotere uitdaging dan voor de ander. 

Kinderen van verschillende leeftijden krijgen op deze Rwandese school samen les


Verder kunnen de omstandigheden bij het sponsorkind thuis ook van invloed zijn. Sommige kinderen helpen na schooltijd nog mee in het huishouden of werken mee voor het gezinsinkomen. Ze hebben daardoor soms minder tijd voor hun huiswerk of energie om tijdens de les goed op te letten. Dit kan ervoor zorgen dat een kind uiteindelijk meer tijd nodig heeft om dingen te leren en daardoor langer op school zit.

Een plan voor morgen
Ken je ze nog? Dat peuterspeelgoed: stop de verschillende vormpjes in de emmer? Een Nederlandse peuter leert al heel jong probleemoplossend te denken. Jouw sponsorkind had een andere start dan jij. Waar menig kind in NL een eigen spaarrekening heeft, weet je sponsorkind niet beter dan dat je als familie elkaar geld geeft als je wat over hebt: niet sparen of plannen. Hij of zij groeit op in een cultuur waarin men dit niet kent of helemaal niet weet hoe dit moet.

Als onderdeel van het project schrijven alle kinderen van jongs af aan daarom ‘een plan voor morgen’. Door de jaren heen leren ze plannen en verstandig omgaan met geld. Ook is er hierin aandacht voor het ontwikkelen van hun talenten en ontdekken ze wat voor soort baan uiteindelijk het beste zou passen. Door het plan constant bij te werken, wordt het steeds concreter.

Rond de leeftijd van 12 jaar wordt gekeken welke vervolgopleidingen die het land biedt, het beste bij het kind past. Dit is onderdeel van het Youth Development Programma. Sommige kinderen beginnen aan een vakopleiding en krijgen een praktisch beroep aangeleerd. Andere kinderen stromen eerst door naar de middelbare school. Om daarna nog een vak, beroeps- of academische opleiding te volgen. Dit is in sommige situaties afhankelijk van het aanbod en een eventuele studiebeurs vanuit de overheid of opleiding zelf. Wanneer een kind een eigen inkomen kan verdienen, betekent dit vaak het einde van zijn of haar tijd in het Compassion-project. 


Van grote betekenis
De doelstelling van het Compassion-project is, dat een sponsorkind een volgeling wordt van Jezus en uiteindelijk zelfvoorzienend kan leven. Na het succesvol doorlopen van het hele programma, heeft een sponsorkind daarnaast ook veel kennis opgedaan. Hij of zij heeft geleerd om gezonde keuzes te maken, om grenzen aan te geven en om gezonde relaties op te bouwen. Dingen die ze in hun eigen omgeving weer mogen voorleven en doorgeven aan anderen. 

***

Het Youth Development programma geeft jongeren de gelegenheid door te leren. Benieuwd hoe dit het leven van Sameson veranderde?