Doelwit voor ronselaars

Deze gamecentra zijn een gevaarlijke plek voor deze kwetsbare, jonge kinderen. Ze vormen een van de belangrijkste doelwitten voor ronselaars, vaak ook kinderen, die op zoek zijn naar jongens voor de seksindustrie. Wanchai Wankasamsan is projectdirecteur van het Compassion-project van de Acts of Grace church en werkt in de sloppenwijk. Hij vertelt: “Jongens worden verleid door de mogelijkheid om makkelijk geld te verdienen en een beter onderkomen te krijgen. De ronselaars worden bijna allemaal betaald door buitenlandse toeristen.”

Geen tijd om op te letten

Over hoe het kan dat de kinderen hierin terecht komen, zegt Wanchai: “De problemen beginnen thuis. Ouders werken op de avondmarkten en hebben geen tijd om op hun kinderen te letten. De meeste ouders zijn analfabeet en begrijpen niet wat kun kinderen precies doen in zo’n gamecentrum. Ze denken: mijn zoon leert om te gaan met computers, dat is juist goed. Ze weten niet dat hun kinderen helemaal geen vaardigheid leren, maar dat ze gameverslaafd raken en het risico lopen in de seksindustrie terecht te komen. We moeten ouders helpen om op een andere manier naar de gamecentra te kijken. Bovendien: als een kind eenmaal in de seksindustrie beland is, is het heel lastig om hem (of haar) daar weer uit te krijgen.” Wanchai zet zich met hart en ziel in om te voorkomen dat jongens uit de sloppenwijk hiermee te maken krijgen. Het was zoeken naar manieren, want ze naar de kerk brengen om ze bijbelverhalen te vertellen, dat werkt niet.

Rolmodellen

Sinds een paar jaar organiseert de kerk van Wanchai voetbaltrainingen voor kinderen uit de sloppenwijk. Dit bleek een gouden greep. Acts of Grace church werd partner van Compassion en kreeg hierdoor de mogelijkheid om kinderen van kleding te voorzien en fulltime een coach in te huren. Bijna alle jongens uit de sloppenwijk zijn ingeschreven bij het voetbalprogramma. Het biedt niet alleen een alternatief voor een gamecentrum, de kinderen leren ook op andere terreinen ontzettend veel. Jongens die geen mannelijke rolmodellen hadden om zich aan op te trekken, hebben nu een coach en trainers waar ze bij terecht kunnen. Anders dan hun eigen vaders die vaak afwezig zijn of door wie ze worden misbruikt.

Uitgerust voor school

“Ouders zijn blij met het programma,” vertelt Wanchai. “Kinderen waren soms hele nachten weg, nu zijn ze moe van het voetballen en slapen ze gewoon ’s nachts! Hierdoor zijn ze ook weer goed uitgerust voor school. Het werkt overal in door. Tot nu toe is nog geen enkele jongen die deelnam aan het voetbalprogramma, in de seksindustrie beland. Er zijn al diverse jongens die Jezus hebben leren kennen door wat we doen.” Al het hele jaar heeft Wanchai nog geen ronselaars in de sloppenwijk langs zien komen.

Wanchai Wankasamsan uit Thailand
Wanchai Wankasamsan

De missie van Compassion is om in Jezus’ naam kinderen te bevrijden uit armoede. Dankzij het voetbalprogramma van Acts of Grace church, is de kans groot dat de jonge jongens uit de sloppenwijk van Chiang Mai een andere toekomst te wachten staat dan die in de seksindustrie. Ze hebben kennis gemaakt met hoop. Ze leren doelen bereiken die verdergaan dan het voetbalveld; doelen die leiden tot een leven zonder armoede.

De voetbaltrainingen voor deze jongens worden betaald uit het fonds Zeer kwetsbare kinderen. Benieuwd wat jij kunt doen?


Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.