Samen met hen wordt er gekeken naar manieren waarop ze meer kunnen verdienen. Ook krijgen ze les in ondernemerschap bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Een van de verhalen die duidelijk maakt hoe belangrijk de ondersteuning uit dit fonds is, is het verhaal van Patricia. Samen met haar man en twee kinderen woont Patricia in een arme wijk in het Colombiaanse Cartagena. Haar man verdient wat geld door mensen met zijn motor te vervoeren. Moeder Patricia zorgt voor hun twee kinderen, Yilena (12) en Jose (9). Jose is opgenomen in een Compassion-project. Het gezin komt moeilijk rond.

Hoe Patricia sieradenmaakster werd

Bij het Compassion-project waar Jose naartoe gaat, start in 2022 een project om 76 moeders te leren hoe ze materiaal zoals plastic flessen kunnen recyclen om daar sieraden en andere voorwerpen van te maken. Op die manier kunnen ze het gezinsinkomen aanvullen. “Veel moeders zijn zich niet bewust van de gaven en talenten die ze hebben. Door hen vaardigheden te leren, krijgen ze meer vertrouwen in hun eigen capaciteiten,” vertelt Grey, de directeur van het project. Een andere doelstelling van het recycleproject is om de moeders bewust te maken van de zorg voor de planeet en het belang van hergebruik.

Snelle leerling

Elke moeder krijgt aan het begin een tas met gereedschap om ook thuis sieraden te maken. Patricia is altijd aanwezig bij de cursus en is een snelle leerling. Ze leert hoe ze oorbellen, kettingen en armbanden kan maken en vindt de lessen over het managen van haar bedrijf erg interessant. “Op deze manier kan ik niet alleen voor mijn gezin zorgen, maar ook voor onze planeet. Nu kan ik prachtige sieraden maken van gerecyclede flessen, ze verkopen en anderen leren om ze te maken,” vertelt Patricia vol enthousiasme.

Want Patricia besluit haar nieuwe skills niet voor zichzelf te houden. Al snel start ze een training voor een groep vrouwen in een klein stadje in de buurt van Cartagena. Patricia: “We gingen daar van huis tot huis en vertelden moeders over de cursus. 15 vrouwen namen deel aan de training. Daarna werd er ook een handwerkbeurs gehouden waar de vrouwen hun producten verkochten. Zo kunnen we allemaal voorzien in de behoeftes van ons gezin.”

Zorgen voor de aarde

Patricia’s familieleden en buren brengen haar nu hun plastic flessen. Daar kan ze dan mooie creaties van maken. Ook zoon Jose raapt elke fles op die hij op straat vindt en brengt die mee naar huis. Jose: “Mijn moeder heeft me geleerd dat het belangrijk is om voor het milieu te zorgen. Door te recyclen kunnen we mooie dingen maken.’’  Patricia vult aan: “Het is belangrijk dat kinderen en ouders leren om voor de aarde te zorgen. Als ze afval niet op straat gooien, voorkomt dat overstromingen en het is beter voor het milieu. Ik nodig iedereen uit om te recyclen, om te zorgen voor het milieu en de toekomst van onze kinderen.”

Meer zelfvertrouwen

Het project voorziet Patricia ook van materialen om haar zaak uit te breiden. Ze maakt nu foto’s van de sieraden om ze te verkopen aan vrienden en buren. Met hulp van haar man wil Patricia een glazen vitrine kopen om haar producten thuis te verkopen. Ze beschouwt zichzelf inmiddels als een ondernemer en kijkt positief naar naar de toekomst. Dankzij de kennis die ze in het project heeft gekregen, heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Patricia: “Ik ben het Compassion-project zo dankbaar dat ze mij, ons gezin en de andere moeders hebben geholpen. Wanneer er nu thuis niet genoeg te eten is, kan ik wat geld uit mijn zaak halen en dat gebruiken om mijn kinderen eten te geven.”

Bron: Fotojournalist Lina Marcela Alarcon Molina uit ColombiaWaarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.