Child Protection is een lastig thema. Intercultureel gezien zijn er grote verschillen in wat ‘normaal’ is. Des te belangrijker is het om goed met elkaar over Child Protecion te praten en helder te krijgen wat Gods universele waarden zijn en die te volgen, waar ook ter wereld.

Wie regelmatig reist, moet zijn oren, ogen en gevoel open houden voor misbruik in welke vorm dan ook. Wie veel brieven onder ogen krijgt, moet scherp blijven op de inhoud. Wie sponsors spreekt, moet kritisch blijven luisteren.

Dit geldt niet alleen binnen Compassion, ook voor ieders eigen omgeving: in de klas van je kinderen, bij de buren, in de kerk en binnen je familie. Als christenen zijn we allemaal advocaten van kinderen. God is heel helder over hoe wij moeten optreden als we onrecht zien of vermoeden, in het bijzonder als het om de meest kwetsbaren gaat.

Bij twijfel: spreek je altijd uit en kom in actie. Op een goede, fijngevoelige manier en op de plek waar het hoort. Kinderen die misbruikt, mishandeld of verwaarloosd worden, hebben het nodig dat er iemand voor hen opkomt zodat het kan stoppen.

Ik ben dan ook blij dat we hier binnen Compassion concrete invulling aan geven. Wij geloven dat onze internationale strategie een belangrijke rol speelt in het voorkomen van schade aan kinderen, en veilige en ondersteunende systemen biedt voor onszelf, de sponsors en onze relaties.Nienke Westerbeek
Directeur Compassion Nederland