50 dollar per week

Marilu’s gezin heeft geen toegang tot drinkwater of riolering, bezit geen stukje grond en heeft moeite om financieel rond te komen. Haar man is metselaar en heeft een inkomen van 50 dollar per week. Als ze vijf maanden zwanger is van haar derde kind wordt ze ingeschreven bij het Moeder- en babyprogramma dat gerund wordt door de Evangelical Ark of Salvation Church. Hierdoor verbetert niet alleen Marilu’s lichamelijke gezondheid, het helpt haar ook op andere gebieden van haar leven. Ze neemt deel aan gesprekken, bijbelstudies, groepsactiviteiten en workshops zoals sieraden maken, gezinsplanning, eigenwaarde en voedingsadvies.

Kantje boord

Als haar zoon Carlito met een ernstige afwijking ter wereld komt, scheelt het niet veel of hij komt te overlijden. “Ik was in shock toen de artsen mij na de geboorte van Carlito vertelden dat hij een anorectale misvorming had,” vertelt Marilu. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de anus niet goed is aangelegd of zelfs ontbreekt. “Ik was zo verdrietig, ik dacht dat mijn baby het niet zou redden. Als moeder wil je het beste voor je kind en nu zou hij doodgaan doordat ik de operatie niet kon betalen?” Compassion springt bij en betaalt de kosten van een succesvolle operatie.

Gezonde levensstijl

Niet alleen de gezondheid van Carlito vraagt aandacht, na de bevalling valt Marilu zelf erg af. “Tijdens de workshop Voedingsadvies leerde ik hoe ik thuis gezond eten kon bereiden. Ik wist niet dat ik zulke voedzame maaltijden voor mijn gezin kon koken met goedkope ingrediënten als wortels, aardappelen en bonen die ik gewoon in mijn kleine tuintje kan verbouwen.” Na een paar weken gezond koken, komen Marilu en Carlito, die borstvoeding krijgt, in gewicht aan. Ook leert Marilu hoe belangrijk het is om haar kinderen en huis schoon te houden. Iets dat ze vanuit huis niet heeft meegekregen.

Uitverkoren generatie

Marilu en haar man gaan soms samen naar het project. “We leren hoe we conflicten moeten oplossen, niet alleen thuis, maar ook met onze buren bijvoorbeeld. Ik ben me ervan bewust dat onze kinderen deel zijn van een uitverkoren generatie en dat ieder van hen een roeping heeft gekregen van God. Ondanks dat mijn zoon geboren werd met een medische afwijking, weet ik dat God geen fouten maakt en ben ik dankbaar dat ik Carlito’s moeder ben!”

***

De hulp aan moeders als Marilu en kinderen als Carlito wordt betaald uit het fonds Moeders en baby’s. Benieuwd wat jij kan doen?