Op zoek naar goed betaald werk vertrok Charismae in haar eentje naar Koeweit. Ze had geen andere keuze dan haar kinderen achter te laten bij een tante. Ze is nu schoonmaakster en au pair in een rijke familie en stuurt elke maand een bescheiden bedrag naar haar gezin op de Filipijnen. Charismae: “Ik vind het vreselijk om zover bij mijn vier kinderen vandaan te zijn. Ik spreek Ayesha op de dagen dat ik vrij ben. Dan zegt ze: ‘Mama, kom naar huis.’ Wat moet ik? Ik verdien hier niet veel. Door de pandemie zelfs nog minder dan voorheen. Maar waar vind ik werk op de Filipijnen?”

In de overlevingsstand

Baangarantie is er zeker niet op de Filipijnen. De tante bij wie Ayesha en de anderen wonen, heeft op dit moment geen werk. Ook haar oom verdient erg weinig in de bouw. Door de pandemie en de lockdown is het leven er voor mensen in extreme armoede alleen maar zwaarder op geworden. De familie doet er alles aan om de eindjes aan elkaar te knopen. Charismae weet zelf ook niet beter. Op 1-jarige leeftijd werd ze wees en ging ze met haar zusje bij haar oma wonen. Daar stierf haar zusje (toen 5 jaar) aan de gevolgen van extreme armoede. Nadat ook haar oma overleed, belandde Charismae op straat. Ze leefde een zwervend bestaan en werd moeder op haar zestiende. Haar man mishandelde haar. Een tweede kindje volgde, maar de relatie hield geen stand. De vader van Ayesha was haar tweede man met wie ze samen ook nog een zoontje kreeg. Maar na de zoveelste ruzie verdween hij midden in de nacht met het jongetje. Tot op de dag van vandaag zijn ze spoorloos en staat Charismae in de overlevingsstand.

Een hoop verloren

In 2018 bezocht de Nederlandse Sifra op de Filipijnen het Compassion-project waarin Ayesha is opgenomen. Jonge ouders als Charismae vinden hier steun en leren er hoe ze meer inkomen kunnen genereren om voor hun kinderen te zorgen. Charismae vertelde haar levensverhaal aan Sifra, die op dat moment 19 weken zwanger was van haar eerste kindje. Sifra over die ontmoeting: “Ik moest huilen van haar verhaal en vroeg haar: ‘Hoe houd je het vol?’ Charismae antwoorde: ‘Ik ben een hoop verloren in mijn leven. Maar in dit Compassion-project heb ik het mooiste gevonden: God. Hij is alles wat ik nodig heb.’” Sifra en haar man Jafeth besloten Ayesha te sponsoren. “Toen ons eigen dochtertje geboren werd, noemden we haar: Janoah Ayesha.”

Sifra ontmoet Ayesha en Charismae

Extra hulp

De sponsoring lost niet alle problemen van Ayesha en haar moeder op. Charismae vertrok noodgedwongen naar Koeweit en zit daar nog steeds. Maar het heeft wel een enorme ommekeer in het leven van dit meisje en het gezin gebracht. De afgelopen maanden ontving de familie extra voeding en zaden om te planten. Zo overleefden ze de lockdown. Projectmedewerkers zorgden er ook voor dat Ayesha thuis haar schoolwerk kon maken. Ondanks het gemis van haar moeder gaat het goed met haar. Ze is gezond en doet het goed op school. Sifra: “We zijn blij dat we Ayesha kunnen steunen. Het geeft verlichting en hoop in hun situatie.” Charismae is ontzettend dankbaar voor de extra steun: “Ik dank God dat mijn dochter naar het project kan en bid dat Hij haar een zacht hart geeft. Dat ze later ook zal omzien naar mensen in nood. Misschien is wel het belangrijkste dat ze, net als ik, leert dat ze een kind van God is. En ja, ik hoop heel snel naar huis te kunnen.”

Gezonde ontwikkeling staat voorop

Portret Precy Torreon

Precy Torreon

Precy Terron, directeur van Ayesha’s Compassion-project: “Het doel van ons programma is om Ayesha te ondersteunen in haar hele ontwikkeling, tot ze ongeveer 22 jaar is. Ze krijgt niet alleen medische zorg, maar leert ook spelenderwijs over thema’s als emoties, vriendschap, sparen en grenzen stellen. We helpen haar met schoolwerk en denken mee over een vervolgopleiding. Zo kan ze haar dromen verwezenlijken en haar talenten ontwikkelen. We ondersteunen het gezin en zien toe op de veiligheid van Ayesha. En ja, we vertellen haar heel veel over de Here Jezus.”