Agnes is al vroeg wakker. Deze dag is letterlijk van levensbelang voor haar 8-jarige tweeling. Vandaag krijgen Lavy en Davy hun eerste vaccin tegen het gevaarlijke virus Hepatitis B, waar in Burkina Faso ieder jaar duizenden kinderen aan overlijden.

Opgewekt snelt Agnes naar het kerkgebouw middenin Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Lavy aan haar linkerhand, Davy aan haar rechterhand. Hoe dichter ze bij het gebouw komen, hoe harder het gezang en gelach van kinderen klinkt. Na een lange lockdown is het Compassion-project eindelijk weer open en wordt er volop in en rond de kerk gespeeld.

Moeder poseert met vier kinderen

Moeder Agnes met Lavy (rechts) en Davy (links) en twee andere kinderen

Witte jassen

Lavy slaakt een kreet van opwinding als hij de dokters in witte jassen in de kerk ziet staan. “We hebben een medisch team uitgenodigd dat alle kinderen van ons project zal vaccineren tegen Hepatitis B,” legt directeur Napalo uit. “Ieder kind krijgt hiervoor drie prikken. Nu het coronavirus om zich heen slaat, is deze inenting belangrijker dan ooit. We moeten deze dierbare kinderen van God beschermen tegen dit virus.”

Tot voor kort konden kinderen in Burkina Faso alleen worden ingeënt na een gezondheidsscreening, maar dit was voor Agnes en haar man, net als voor veel andere ouders, onbetaalbaar. Sinds 2006 heeft het land een algemeen vaccinatieprogramma, maar lang niet alle kinderen krijgen de nodige prikken. “Hepatitis B komt in ons land bij bijna tien procent van de bevolking voor, voornamelijk bij kinderen onder de 15 jaar,” weet dr. William, die het medische team aanstuurt.

Hartverscheurend

Als je eenmaal ontdekt dat je het virus hebt, is het meestal te laat. “Hepatitis B kan op lange termijn schade aan de lever veroorzaken. De kans op genezing is slechts 3 procent, dus voorkomen is beter dan genezen,” gaat dokter Williams verder. “Ik vind het hartverscheurend om kinderen te zien lijden aan dit virus, alleen maar omdat ze de vaccinatie hebben gemist.”

Daarom hebben Compassion en de plaatselijke kerk de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat geen kind uit het dorp de inenting mist. “Het krijgen van een vaccin betekent dat miljoenen soldaatjes in het bloed van een kind aan de slag gaan om het dodelijke virus te bestrijden. Compassion ziet het belang van dit inentingsprogramma en ik waardeer hun steun enorm”, zegt dokter William, terwijl Davy zijn prik krijgt. “Dankzij hun werk worden veel kinderen gespaard voor Malaria, Meningitis en Hepatitis B. Ziektes die makkelijk kunnen worden voorkomen door te vaccineren.”

Jongen in blauw shirt krijgt vaccinatie van arts in witte jas met mondkapje

Lavy krijgt zijn prik

Lavy is de volgende in de rij. Hij trekt zijn mondkapje recht en wipt ongeduldig heen en weer. De opwinding om straks oog in oog te staan met een echte arts overwint het van zijn angst voor naalden. “Als ik groot ben, wil ik arts worden om de zieken beter te maken,” zegt Lavy als hij een pleister op zijn arm geplakt krijgt. Glimmend van trots rent hij terug naar zijn moeder.

Engelen

“Het zijn toch net engelen”, zegt Agnes over de dokters, terwijl ze met haar tweeling aan de hand de kerk uitstapt. “Ik ben een trotse moeder, omdat mijn zoons moedig waren en het vaccin hebben gekregen dat hen beschermt tegen Hepatitis B. Ik ben meer dan dankbaar voor alles wat de medewerkers hier voor ons hebben geregeld, dwars door de pandemie heen.”