Gevaarlijk werk op de vuilnisbelt

Acht jaar geleden startten de ouders van Rachel hun eigen bedrijfje in afval scheiden. Vuilnisverzamelaars brengen hun vuilnis, de familie sorteert het op plastic, papier en metaal. Met de inkomsten die ze hieruit krijgen, kan het gezin overleven. Het grote nadeel is dat het huis is omgeven door vuilnis. Compassion-medewerker Ari: “Dit is een trieste omgeving om op te groeien. Het is niet alleen ongezond, de buurt is ook heel gevaarlijk.”

Cyberseks

Compassion-directeur Precy kent de problematiek als geen ander. Ze vertelt: “Ouders moeten hier hard werken, kinderen lopen alleen over straat. Voor een stuk brood of een colaatje doen veel kinderen alles op het gebied van seks. Zo’n 70 procent van de kinderen heeft ervaring met cyberseks. Als een kind op het project is, merken we gauw genoeg of het in prostitutie verzeild is geraakt. Het gedrag van een kind verandert dan zichtbaar, soms heel opvallend, soms juist heel subtiel. In geval van misbruik melden we dat bij de autoriteiten en proberen we de daders voor een rechter te krijgen.”

Preventie

Ari: “We bezoeken het gezin van Rachel regelmatig. We willen preventief aanwezig zijn, want de kinderen in deze buurten lopen allemaal grote risico’s om met prostitutie of drugshandel in aanraking te komen.” Terwijl Ari vertelt, laat Rachel zien waar zij haar huiswerk doet: op een grote toren van gesorteerde kartonnen dozen, afval. Trots haalt ze haar pop tevoorschijn en zegt stralend. “Ik ben heel trots op mijn barbiepop, mijn moeder vond haar tussen het afval.”