In Zuidoost-Azië is de Filipijnen een van de landen die het zwaarst is getroffen door COVID-19. Samen met Indonesië staan het land bovenaan als het gaat om besmettingen en doden door de pandemie. Door de overheidsmaatregelen wordt de informele economie zwaar getroffen. Vooral jongeren die in armoede opgroeien zien hun toekomstdromen in rook opgaan.

God is trouw

Toch zegt jeugdpastor Andy van een partnerkerk van Compassion in Sibonga: “We moeten de hoop niet verliezen in deze pandemie. Gods beloften van zegen blijven gelden en Hij heeft grote plannen voor ieder van ons, vooral voor de tieners.”

Pastor Andy gaat als het mag graag naar de mensen thuis

Sibonga is een plattelandsgemeente ten zuidwesten van de bijna miljoenenstad Cebu en de meeste kerkleden zijn boeren en vissers. De ouders van de kinderen in het Compassion-programma behoren tot de armste mensen in de dorpen waar de kerk zich over ontfermt. Vóór de pandemie had Andy verschillende programma’s opgezet voor de tieners in de community, zoals: basketbal, wekelijkse naschoolse bijeenkomsten, activiteiten op het project en de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen bij de voedselprogramma’s van de kerk. Dat is allemaal gestopt vanwege het virus.

Flexibiliteit gevraagd

De overheidsmaatregelen zetten met regelmaat alle reguliere activiteiten van bedrijven, scholen en kerkelijke bijeenkomsten in de wacht. Andy vindt dat hij er juist nu, in deze angstige en onzekere tijd, voor de jongeren moet zijn.“ We hebben wat moeten wijzigen in onze activiteiten. Zo ben ik begonnen met online bijeenkomsten over discipelschap en kerkdiensten voor de jeugd. En ik denk dat dat zeker effectief was.”

M-jay volgt op zijn mobiel een online training van pastor Andy

M-jay, een 16-jarige jongen die via Compassion wordt gesponsord is dankbaar voor de moeite die Andy doet ondanks alle beperkingen en uitdagingen. “Ik ben er altijd bij als we elkaar op maandagavond online ontmoeten rond het thema discipelschap. Ik zie in het leven van onze pastor dat er hoop is voor iedereen om een betere versie van jezelf te worden. Andy heeft me uitgenodigd voor het jeugdbasketbalteam van de kerk en daarna voor de lessen discipelschap. Tijdens zo’n les deelde hij zijn levensverhaal en ik was echt verrast hoe de Heer verandering en zegen geeft in zijn leven.”

Een levend voorbeeld

Het verhaal van Andy is het verhaal van veel tieners in Sibonga. Leven in armoede, verkeerde vrienden, verslaafd aan drugs en alcohol, boos en zonder doel in het leven. Na een ontmoeting met de Heer tijdens een bijbelstudie, veranderde zijn leven: hij gaf zijn leven aan de Heer, volgde een opleiding op de bijbelschool en is nu een van de leiders van New Life Church. “Hij is echt een goed voorbeeld en een inspiratie voor ons,” vertelt M-jay. “We zien Gods goedheid in hem en zijn dankbaar voor alles wat hij voor ons doet. Tijdens de online bijeenkomsten over discipelschap leren we om altijd te bidden, de Bijbel te lezen en op God te vertrouwen.”

Pastor Andy geeft buiten bijbelstudie aan moeders

Als de coronamaatregelen het toelaten komt Andy weer bij de tieners thuis en helpt hij hun en hun gezinnen vanuit het Compassion-project met alles wat ze nodig hebben. Hij deelt met liefde zegeningen uit en vertelt de jongeren steeds opnieuw: “Je bent Gods kostbaarste bezit en Hij heeft geweldige plannen voor je leven. Blijf op God gefocust en blijf bouwen aan je relatie met Hem.”

In het najaar van 2020 heeft Compassion Filippijnen een onderzoek uitgevoerd bij alle kerkpartners op de eilanden over hoe de pandemie het leven van de kinderen beïnvloedt. De bevindingen kwamen overeen met het CNN-rapport met als belangrijkste punten van zorg het gebrek aan financiën, voedseltekort en werkloosheid. Op de vraag hoe ze met de crisis omgaan, antwoordden de jongeren zelf: door te bidden, de Bijbel te lezen en op God te vertrouwen.