1. De vier seizoenen

Ik wil je iets vertellen over het weer in Nederland. Elk jaar zijn er vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. In de winter is het koud, soms sneeuwt het ook. Dan gaan we naar buiten en maken we een sneeuwpop. In de lente is het wat warmer en groeien er weer blaadjes aan de bomen, worden er dieren geboren en groeien er bloemen in het gras. In de zomer kunnen we lekker buiten zwemmen. Soms gaan we bootje varen. In de zomer hebben we een paar weken vrij van school of werk. Dan gaan we op vakantie met familie of vrienden. In de herfst wordt het weer wat kouder. Dan verkleuren ook de bladeren aan de boom en krijgen ze mooie kleuren zoals rood, geel en oranje.

Jongen uit Burkina Faso schrijft een brief aan zijn sponsor.

Als het voor jou geen probleem is, schrijf dan in het Engels. Dat bespaart Compassion veel werk.

2. De Nederlandse keuken

Omdat we in het noorden leven is ons eten niet heel exotisch maar vooral simpel en gezond. Iets wat ik erg lekker vind om te eten in de winter is Boerenkool. Dit is een mix van aardappel met kool. We eten er hier ook vaak rookworst bij. Bitterballen zijn ook erg bekend in de Nederlandse keuken. Dit zijn kleine gefrituurde balletjes met vlees erin. Dit eten we vaak wanneer er een feestje gehouden wordt. Soms eten we kleine zwarte snoepjes genaamd drop. Het heeft een aparte smaak en je moet er van houden.

3. Kerst

In Nederland vieren wij kerst in de winter. Het is dan ‘s avonds vroeg donker dus rondom kerst versieren wij ons huis met lichtjes en kaarsjes. Ook zetten veel mensen een kleine dennenboom in huis en versieren die ook met lichtjes, slingers en kerstballen. We trekken mooie kleren aan en gaan naar een speciale kerst-kerkdienst. Vaak eten we samen met familie.

4. Verjaardagen

Als iemand jarig is, vieren wij dit door het huis te versieren met slingers. Familie en vrienden komen op bezoek en zingen liedjes, eten een taartje en geven een cadeautje. We feliciteren de jarige door hem/haar drie kussen op beide wangen te geven, ook feliciteren we alle familie en vrienden.

Meisje uit Indonesië zit voor een huis met een brief van haar sponsor.

Tip: voeg een foto bij de brief waarop een afbeelding te zien is van het thema waarover je schrijft. Een beeld zegt meer dan duizend woorden!

5. Nieuwjaar

Elk jaar op 31 december vieren we Nieuwjaar. Midden in de nacht, precies om 12 uur steken we vuurwerk af om te vieren dat het nieuwe jaar is begonnen. Iedereen in de buurt komt naar buiten om te kijken naar het vuurwerk. We wensen elkaar gelukkig nieuwjaar door elkaar drie kussen op de wang te geven. Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag eten we graag een oliebol. Dit is een gefrituurde bol deeg met rozijnen.

6. Schaatsen

In Nederland is het van december tot en met maart winter. Het is dan erg koud. Aan de bomen hangen geen blaadjes meer. Als we naar buiten gaan trekken we een dikke jas aan met muts en handschoenen. In de winter vriest het, dat betekend dat de temperatuur 0 graden of onder de 0 graden is. Het water van de meren wordt dan ijs. Soms wordt het ijs zo dik dat we er op kunnen staan. Als het ijs zo dik is dat we erop kunnen staan dan is iedereen blij, omdat dit betekent dat we ook op het ijs kunnen schaatsen. Schaatsen zijn schoenen met ijzer eronder, hiermee kun je heel snel over het ijs glijden. Je hebt veel verschillende soorten schaatsen. Ook worden er wedstrijden gehouden wie er het snelst kan schaatsen.

7. Molens

Op veel plaatjes die over Nederland gaan zie je molens staan. Molens zijn gebouwen met wieken waarmee iets gemalen wordt of waarmee water wordt verplaatst. Er zijn windmolens en watermolens, die worden aangedreven door wind of water. Molens worden gebruikt voor het malen, persen of stampen van granen, het zagen van hout, pompen van water of het opwekken van elektriciteit.