Vervuild water

De bewoners van het grensgebied zijn aangewezen op water uit natuurlijke bronnen, wat in dit gebied erg vervuild is door modder, kalksteen en afvalwater uit de landbouw. Het water wordt bewaard in emmers zodat het vuil kan bezinken, waarna gezinnen het proberen te filteren met behulp van stukken stof. Dit is echter niet genoeg om het water afdoende schoon te krijgen.

Levensbedreigende ziekte

Vooral kinderen lijden onder de gevolgen van het drinken van vervuild water. Een veel voorkomende ziekte onder kinderen is diarree. Vooral voor de jonge kinderen hier kan dit een levensbedreigende ziekte zijn, omdat de ouders zich geen medicijnen kunnen veroorloven. Ook leidt het tot het missen van school en groeiachterstand.
“Bijna alle mensen in mijn gemeenschap hebben problemen door het gebrek aan schoon water,” vertelt Sukanya. Zelf had ik elke dag buikpijn en ik zag veel mensen om me heen die gezondheidsproblemen hebben zoals nierstenen of wormen. Ik vond het vreselijk om mijn kinderen dit vieze water te laten drinken, maar ik had geen andere optie. Vooral Kantida had vaak last van diarree en ze voelden zich allebei regelmatig zwak.”

Kantida en haar moeder

Onbeperkt schoon water drinken

Kantida en Anuchit nemen beiden deel aan het Compassion-project in het grensgebied. Het was de projectmedewerkers al snel na opening van het project duidelijk dat er dringend behoefte was aan schoon water. Daarom hebben zij voor alle 315 gezinnen van de kinderen in het project waterfilters gekocht. Deze Sawyer filters geven elk gezin de kans om alleen nog maar gereinigd water te gebruiken.

“Ik ben heel blij dat wij een waterfilter in huis hebben,” vertelt Kantida. “Hij werkt heel eenvoudig en ik heb nu geen last meer van buikpijn. Ik kan zoveel water drinken als ik wil en zelfs een flesje mee naar school nemen. We gaan het filter netjes gebruiken zodat we er zo lang mogelijk plezier van hebben!”.

Bron: fotojournalist Piyamary Shinoda uit Thailand