Je sponsorkind schrijven tijdens een pandemie vereist iets meer denkwerk en fijngevoeligheid dan anders. Nou is deze pandemie voor onze allemaal een volledig nieuwe uitdaging, maar met een crisis zijn we in de landen waar wij werken helaas bekend. Welke vragen kun je wel en niet stellen over zo’n crisis? Hoe bemoedig je iemand in nood? Aan welke gebedspunten moet je nu denken? Maar misschien heb je eerst een aantal andere vragen. Vragen over het schrijfproces bijvoorbeeld.

Komt mijn brief (later) aan?

Onder de huidige omstandigheden, veroorzaakt door COVID-19, komen je brieven zeer waarschijnlijk later aan dan normaal. Toch nodigen we je uit om juist nu je sponsorkind te schrijven. Met een brief zeg je zoveel meer dan je vaak denkt. Voor veel kinderen is een brief een cadeautje.
Wil je helpen het schrijfproces te versnellen? Dat kan. Schrijf zoveel mogelijk online en in het Engels. Het hele briefproces is dan minder afhankelijk van de inzetbaarheid van mensen. Schrijven gaat tegenwoordig nog makkelijker via ons nieuwe online platform: MyCompassion. Je vindt hier de gegevens van je sponsorkind, de brieven en je kunt je gegevens wijzigen. Meer informatie vind je op: compassion.nl/mycompassion.

Wat kan ik vragen in mijn brief?

Zoals gezegd COVID-19 is een unieke crisis die de hele wereld raakt. In de landen waar wij werken worden mensen regelmatig getroffen door een epidemie. Denk bijvoorbeeld aan dengue of ebola. In de Compassion-projecten leren kinderen veel over het voorkomen van ziektes. Natuurlijk geven we deze lessen op maat, passend bij de leeftijd van het kind. In je brieven kun je de volgende vragen stellen:

  •  Hoe gaat het met je familie?
  •  Heb je op het project ook les gehad over hygiëne en heb je tips gekregen over het wassen van je handen?
  •  Is er de laatste tijd veel veranderd in je buurt?

Deze vragen zijn laagdrempelig en geven je sponsorkind de ruimte om wel, of niet dieper op je vragen in te gaan. Realiseer je dat Nederlandse kinderen waarschijnlijk ook niet heel uitgebreid antwoord zullen geven op deze vragen.

Wat kan ik over mezelf schrijven?

Natuurlijk kun je gerust ook dingen delen over je eigen situatie. Houd daarbij rekening met de leeftijd van je sponsorkind en het feit dat jullie leefwerelden totaal verschillen. Je kunt bijvoorbeeld dingen delen als:

  •  Vertel hoe het met jouw familie en met jezelf gaat.
  •  Vertel wat er veranderd is in Nederland.
  •  Vertel dat je voor je sponsorkind en zijn of haar familie bidt. Je kunt je gebeden helemaal uitschrijven of gewoon de gebedspunten noemen: bescherming, gezondheid en bijvoorbeeld nieuwe energie voor elke dag.

Breng een beetje hoop

Stel dat je sponsorkind iets deelt wat hij of zij moeilijk vindt, geef het dan de aandacht die het verdient. Misschien kun je schrijven over een situatie in je eigen leven waarin je het moeilijk had. Een moment waarin je merkte dat God trouw was en voor je zorgde. Herinner je sponsorkind eraan dat God belooft dat Hij voor Zijn kinderen zorgt. In onze veldlanden is het normaal om bijbelteksten te delen met elkaar. Ook kinderen leren dat op jonge leeftijd. Jouw gebeden en een liefdevolle brief brengen zo een beetje hoop in een moeilijke tijd.