Het schrijven van een brief tijdens een crisis vereist iets meer denkwerk en fijngevoeligheid dan anders. Welke vragen kun je wel en niet stellen? Hoe bemoedig je iemand in nood? Aan welke gebedspunten moet je nu denken? Maar misschien heb je eerst nog een aantal andere vragen. Vragen over het schrijfproces bijvoorbeeld.

Komt mijn brief wel aan?

Na een natuurramp of conflict komen je brieven waarschijnlijk later aan dan normaal. Toch moedigen we je aan om juist wel een brief te schrijven. Met een brief zeg je zoveel meer dan je vaak denkt. Voor veel kinderen is een brief een cadeautje.

Wil je helpen om het schrijfproces te versnellen? Dat kan. Schrijf zoveel mogelijk online en in het Engels. Het hele briefproces is dan minder afhankelijk van de inzetbaarheid van mensen. Via ons online platform MyCompassion kun je een brief schrijven, kleurplaten en foto’s toevoegen en oude brieven teruglezen.

Wat kan ik vragen in mijn brief?

Misschien heb je in het nieuws gelezen over een ramp in het land van jouw sponsorkind. Voordat je dit benoemt in je brief is het goed om even te checken of het kind wel daadwerkelijk in het getroffen gebied woont. In Nederland zijn we gewend dat alles dichtbij is, maar de landen waar Compassion werkt zijn vaak veel groter. In het noorden van een land kan het bijvoorbeeld heel droog zijn, terwijl het in het zuiden extreem heeft geregend. In MyCompassion kun je vinden in welk gedeelte van een land het kind dat jij sponsort woont.

Wanneer een kind in een getroffen gebied woont, kun je de volgende vragen stellen:

  • Waar was je of wat was je aan het doen toen het gebeurde?
  • Is dit voor het eerst of gebeurt dit vaker waar je woont?
  • Hoe gaat het met jou en jouw familie?
  • Wat of wie heeft je geholpen?
  • Wat kan ik voor je bidden?

Deze vragen zijn laagdrempelig en geven je sponsorkind de ruimte om wel, of niet dieper op je vragen in te gaan. Het is in andere culturen lang niet altijd vanzelfsprekend om te praten over de dingen die moeilijk zijn. Realiseer je dat Nederlandse kinderen waarschijnlijk ook niet heel uitgebreid antwoord zullen geven op deze vragen.


Wat kan ik over mezelf schrijven?

Natuurlijk kun je gerust ook dingen delen over je eigen situatie. Houd daarbij rekening met de leeftijd van het kind en het feit dat jullie leefwerelden totaal verschillen. Je kunt bijvoorbeeld dingen delen als:

  • Vertel hoe het met jouw familie en met jezelf gaat.
  • Leg een link met jouw leven in Nederland. Ook hier kennen we stormen en overstromingen. Deel het gerust als je iets vergelijkbaars hebt meegemaakt. Dit zorgt voor herkenning.
  • Vertel dat je voor je sponsorkind en zijn of haar familie bidt. Je kunt je gebeden helemaal uitschrijven of gewoon de gebedspunten noemen: bescherming, gezondheid en bijvoorbeeld nieuwe energie voor elke dag.

Breng een beetje hoop

Stel dat je sponsorkind iets deelt wat hij of zij moeilijk vindt, geef het dan de aandacht die het verdient. Misschien kun je schrijven over een situatie in je eigen leven waarin je het moeilijk had. Een moment waarin je merkte dat God trouw was en voor je zorgde. Herinner je sponsorkind eraan dat God belooft dat Hij voor Zijn kinderen zorgt. In de landen waar Compassion werkt is het normaal om Bijbelteksten te delen met elkaar. Ook kinderen leren dat op jonge leeftijd. Jouw gebeden en een liefdevolle brief brengen zo een beetje hoop in een moeilijke tijd.