Met vier kinderen, waaronder de pasgeboren Protima, Bishal van één, de achtjarige Purnima en zijn jongere broer Dip van 14, voelt Prodip zich machteloos en alleen.

 

Verder als alleenstaande vader

Prodip wordt verscheurd door verdriet en heeft geen idee hoe hij vier kinderen als alleenstaande ouder moet opvoeden. Hij staat voor de uitdaging om een pasgeboren baby te verzorgen en tegelijkertijd het gezin te onderhouden. De enige andere voogd in huis is zijn bejaarde moeder, Basonti, die niet in staat is om zelfstandig voor haar kleinkinderen te zorgen. Maar op dat moment is ze de beste kans voor de kinderen om toch enige liefde en zorg van een moederfiguur te ontvangen.

 

De strijd om te overleven

De pasgeboren Protima overleeft het niet zonder moedermelk, dus moet Prodip ervoor zorgen dat ze flesvoeding krijgt. Uit pure wanhoop verkoopt hij de enige twee jackfruitbomen die ze bezitten, elk voor 500 taka (ongeveer 4,70 dollar). Met dat geld kan hij vier pakjes flesvoeding kopen voor de baby. Hier kan hij Protima ongeveer en week mee voeden. Prodip werkt twee keer zo hard om voor voldoende inkomen te zorgen voor het gezin, maar het is niet genoeg. Er zijn teveel kinderen om te voeden en te weinig inkomsten.

 

Een sprankje hoop

Gelukkig krijgt Prodip de mogelijkheid om zijn dochter in te schrijven bij een Compassion-project als Protima 21 dagen oud is. Maar daarmee zijn niet alle zorgen in één keer weg. Projectmedewerker Elena ziet direct dat de kleine baby ondervoed is en handelt meteen:

 

“We brachten Protima en grootmoeder Basonti naar de dokterspost. De dokter keek mij daar wanhopig aan toen hij de kleine Protima zag. Zonder haar aan te raken wist hij dat ze zwaar ondervoed was.”

Elena, Compassion-projectmedewerker
Elena op bezoek bij Prodip en zijn familie

Een moedige strijd

Ondanks de kleine overlevingskans van Protima krijgt haar vader flesvoeding mee van de dokter in de hoop haar situatie te verbeteren. En in plaats van slechts één pakje flesvoeding om de twee dagen, heeft Protima nu twee blikken (elk 400 gram) poedermelk per week. De medewerkers van Compassion verzekeren de familie dat dit voldoende melk is om aan haar voedingsbehoeften te voldoen. Langzaam herstelt Protima’s gezondheid en komt ze op een gezond gewicht.

 

“In de eerste paar maanden na registratie ging ik drie keer per dag naar het huis van Protima om ervoor te zorgen dat ze goed werd verzorgd en schoon werd gehouden om ziektes te voorkomen.”

Elena, Compassion project-medewerker

Ondanks tegenslag toch vooruitgang

Voor een gezin dat al zoveel ontberingen en verlies had meegemaakt, was de dood van Basonti, hun grootmoeder, een grote klap. Naast de emotionele impact had haar overlijden ook een enorme invloed op hun financiële situatie. De familie had geen andere optie dan Purnima en Dip onmiddellijk aan het werk te zetten op de theevelden om te kunnen overleven.

Gelukkig kan Prodip, door de steun voor de baby vanuit het Compassion-project, iets van zijn inkomen sparen en voor het eerst in zijn leven een normaal bed kopen. Een bed waarop de kleintjes goed en veilig kunnen slapen in plaats van op de grond. Hoewel alleen de jongste kinderen nu op het bed slapen, terwijl Prodip en Dip nog steeds op de grond liggen, betekent dit een belangrijke verandering in hun leefomstandigheden.

De voortdurende steun, advies en aanmoediging van de medewerkers van Compassion helpen Prodip en de familie om vol te houden. Terwijl Prodip en Dip werken om een inkomen te verdienen, helpt de 12-jarige Purnima met de zorg voor de kleintjes. De medewerkers van Compassion staan altijd klaar om hen te helpen, en Prodip realiseert zich dat zonder de steun van zijn buren en het Compassion-project, zijn familie de situatie amper had overleefd.

Oma Basonti met kleindochters Protima en Purnima.

Een nieuw begin

Nu, na vier jaar, bewijst Protima iedereen die dacht dat ze het niet zou overleven, het tegendeel. Ze is gezond, actief en speelt zoals elk ander kind op de theeplantage. Ondanks dat ze haar moeder nooit heeft gekend, heeft Protima liefde en zorg gevonden in haar familie en bij het Compassion-project.

Het verhaal van Protima en haar familie is een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en hoop. Ondanks de moeilijkheden en tegenslagen hebben ze stap voor stap vooruitgang geboekt en samen een nieuw begin gemaakt.

De hulp aan (zwangere) moeders en baby’s wordt betaald uit het fonds Moeders & Baby’s.


Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.