Voor de meeste kinderen is het niet makkelijk om zelf brieven te schrijven. Ze vinden het lastig zich een beeld te vormen van een sponsor ver weg, in een ander land. Daarom helpen lokale medewerkers de kinderen zo goed mogelijk bij het schrijven van hun brieven. Ondanks deze hulp ervaren sponsors het contact met hun sponsorkind heel wisselend. Het verschilt per sponsor en per kind. De ene sponsor krijgt gericht antwoord op vragen, een ander ontvangt enkel een bijbeltekst of tekening. Soms verbetert het contact naarmate het kind ouder wordt, maar niet altijd. Ook al weet je dat je in een kind investeert zonder voorwaarden te stellen, het kan in de praktijk nog best lastig zijn om je dat te blijven beseffen. Hopelijk kies je ervoor om het kind dat je sponsort te blijven bemoedigen. Dit is een belangrijk onderdeel van de sponsoring. We helpen je graag om dit vorm te geven.

Bemoedigen is een belangrijk onderdeel van de sponsoring.

Invloed van contact is groot

De sponsor speelt een belangrijke rol in het werk van Compassion. We deden onderzoek naar de invloed van de sponsor op een kind. We stelden jongeren die het hele programma hadden doorlopen de vraag: ‘In welke mate heeft het contact met je sponsor voor jou meerwaarde gehad?’ De uitkomst is veelzeggend:

  • Het contact met mijn sponsor hielp mij op geestelijk vlak – 90 procent
  • Het contact met mijn sponsor hielp mij hoopvol naar de toekomst te kijken – 90 procent
  • Door het contact met mijn sponsor is mijn eigenwaarde toegenomen – 82 procent
  • Mijn sponsor motiveerde mij Jezus te volgen – 89 procent

De reis van een brief

Als je een brief stuurt, duurt het ongeveer zes weken totdat deze bij jouw sponsorkind aankomt. Dat komt doordat de brieven worden gecontroleerd en indien nodig vertaald. Stuur je brief dus ruim op tijd, vooral als het voor een speciale gelegenheid zoals een verjaardag of Kerst is.

Aime en Aimable uit Rwanda lezen brieven voor hun huis.
Aime en Aimable uit Rwanda met de brieven van hun sponsors. Beeld: Doreen Umutesi.

Tips voor het schrijven van je brief

  • Vind je het lastig ‘spontaan’ een brief te schrijven? Zet een reminder in je agenda.
  • Kies één thema per brief en stel niet meer dan drie vragen. Soms helpt het om je vragen duidelijk aan te geven, bijvoorbeeld door ze te nummeren. Dat houdt het overzichtelijk en maakt het makkelijker om te beantwoorden.
  • Stel persoonlijke vragen. Bijvoorbeeld over het land het kind woont en hoe hij of zij daar leeft. Of hoe een projectdag bij Compassion eruitziet. Wat leren ze precies en wat vinden ze leuk?
  • Vaak vragen kinderen waar ze voor kunnen bidden. Benoem dit gerust. Je kunt ook vragen of er specifieke dingen zijn waar jij voor kunt bidden.
  • Bij Compassion vind je in nieuwsbrieven en online inspiratie voor elke maand, maar dat betekent niet dat je twaalf keer per jaar hoeft te schrijven.
  • Niet ieder kind zal lange brieven terugschrijven of vragen (uitgebreid) beantwoorden. Laat je hierdoor niet ontmoedigen! De woorden die je schrijft en doorgeeft, missen hun uitwerking niet en zijn van onschatbare waarde.

Een kaartje via MyCompassion

Op MyCompassion kun je een gift geven en een brief schrijven, maar ook een kaart sturen aan je sponsorkind. Er zijn verschillende kaarten: voor jonge kinderen en voor tieners, met een foto of juist zonder, met een tekening of met een bijbeltekst. Net wat passend is en jij leuk vindt. Zo kun je met weinig moeite toch iets sturen van betekenis!