“Als ik weer gewoon de straat op mag, wil ik het liefst naar school en naar het Compassion-project,” vertelt de vijfjarige Davi Lucas. “Dan ga ik weer voetballen met mijn vrienden.” Sinds de lockdown mogen kinderen uit de landen waar wij werken nergens meer naar toe. Ze zitten veelal thuis, hangen in hun straatje of wagen zich toch in de wijk op zoek naar wat vertier. Wat moet je anders? Davi heeft geen lego, geen play-station, geen trampoline en geen knutselspullen. Hij heeft bierdopjes, wat spijkers en een ‘bal’ van touw om mee te spelen. Leven in quarantaine betekent voor Davi heel wat anders dan voor Nederlandse kinderen.

Uitdaging en quality time

“Onze grootste uitdaging op dit moment is om met de kinderen uit het project in contact te blijven,” vertelt project-directeur Shirliane Sampaio. “We deden altijd al ons best om de kinderen te laten weten dat ze geliefd zijn. Dat is niet veranderd in deze lockdown. Ook nu we elkaar op het project niet kunnen ontmoeten, willen we hen laten weten dat we er voor hen zijn.” De projectmedewerkers hebben de afgelopen weken gezinnen extra voedsel en hygiënekits gebracht. Ze zagen al gauw hoe belangrijk het is om de kinderen ook creatief en cognitief uit te dagen in deze periode. Daarom delen ze nu ook knutseldozen uit met daarin: kleurpotloden, een kleurboek en een schetsblok. Ook aan het onderwijs wordt gedacht. De kinderen ontvangen een aantal lesboeken en bijbellessen in een speciaal ontworpen lespakket. Shirlaine: “We hopen dat ouders en kinderen door de knutseldoos en het lespakket samen tijd doorbrengen. De ouders moeten hun kinderen helpen met de opdrachten, dus dat levert quality time. Iets wat bij deze arme gezinnen vaak niet overvloedig aanwezig is.”

Een onverwacht cadeau

“Wij houden ons aan alle maatregelen die de overheid ons oplegt,” vertelt Shirlaine. “We bezoeken de kinderen met handschoenen aan, mondkapjes voor en een knuffel stellen we uit tot na de lockdown. We brengen hen de extra noodpakketten, de knutseldoos, het lesmateriaal en we bidden met het gezin. Zo helpen we hen door deze nare periode heen en brengen een beetje verlichting.” Davi is in ieder geval heel erg blij met zijn onverwachte cadeau. Een sprankje hoop in het leven van dit mooie mannetje. Een cadeau wat zegt: jij mag er zijn. Je bent de moeite waard. Je bent geliefd.