In de zomerperiode organiseren veel Compassion-projecten kampen voor kinderen en tieners. Tijdens deze kampen kunnen ze veel spelen, sporten, zingen, creatief bezig zijn en spelletjes doen. Daarnaast zijn er ook workshops en lessen over onderwerpen uit het dagelijkse leven en lessen uit de Bijbel.

Gods opdracht

Zoals in Burkina Faso. Uitgelaten en vol energie komen 490 tieners uit 13 verschillende Compassion-projecten samen tijdens de zomerweek. Ze vermaken zich met allerlei sporten en spelletjes. Naast veel plezier, heeft de leiding ook een programma voorbereid met Bijbelstudie, aanbidding, overdenking en gebed. Jeremie Lazare, directeur van één van de deelnemende projecten, legt uit: “Veel mensen zeggen ‘kinderen zijn de toekomst’. Dat is ook zo, maar kinderen spelen vandaag al een belangrijke rol in de opdracht die God ons heeft gegeven.”

Persoonlijke missie

Al vier jaar gaat de 16-jarige Fadilatou uit Burkina Faso naar een kamp voor tieners van 12 tot 17 jaar. “Op het kamp leer ik via verschillende manieren welke rol ik kan spelen in het leven van anderen. Bij het laatste kampvuur hebben we allemaal gedeeld welke persoonlijke missie we mee naar huis nemen. Mijn missie begint bij mijn familie. Daarna kan ik uitreiken naar mijn vrienden.” 

‘Op het kamp leer ik via verschillende manieren welke rol ik kan spelen in het leven van anderen’

– Fadilatou (16)

Seksuele voorlichting

Naast geestelijke verdieping staan er ook ‘praktische’ onderwerpen op de agenda. Nestor, leraar uit een Compassion-project, vertelt: “Tijdens de eerste dag van het kamp werd meteen een heftig, maar belangrijk onderwerp behandeld: seksualiteit. In Burkina Faso zijn grote problemen op dit gebied. Er is veel seksueel geweld, uitbuiting en de rechten van met name vrouwen en kinderen worden vaak niet gerespecteerd. Wij vinden het belangrijk om kinderen en tieners bewust te maken van hun rechten en hoe God het bedoeld heeft. In de tienerjaren gaan veel jongens en meiden experimenteren met seks, drugs en alcohol. Er zijn veel tienerzwangerschappen in dit land. Daarom willen we dit onderwerp zo snel mogelijk bespreekbaar maken, om ze te beschermen en helpen.”

 “Er was een enorme openheid en eerlijkheid,” vertelt Nestor. “Dit zette de toon voor de rest van het kamp. Veel kinderen en tieners sloten nieuwe vriendschappen en het werd een bijzondere week.”