“Toen wij hier kwamen, sponsorden al veel mensen individueel een kind. We hebben dat in de gemeente zichtbaar gemaakt door een wereldkaart op te hangen in de koffiekamer met de foto’s van de sponsorkinderen. Op die manier wordt het meer iets dat je met elkaar als gemeente doet.”

Recht mag stromen

In en met de gemeente wil David een stem laten horen voor recht. “Ik geloof dat we ons als kerk niet moeten blindstaren op het nieuws. We kunnen ons zo opwinden over de impact van de coronacrisis in onze eigen land. Het is een lastige tijd, maar als ik van Compassion hoor wat de gevolgen in Afrika zijn, staat dat in schril contrast met ons leven hier. Een tijdje geleden preekte ik over Amos 5:24: ‘dat het recht mag stromen als een rivier.’ We moeten ons laten leiden door het goede nieuws wat God wereldwijd aan het doen is. Dat God kinderen bevrijdt uit armoede. Daar wil je toch bij betrokken zijn! We kunnen ons beter inzetten voor dingen waarmee we het Koninkrijk bouwen. Dat geeft energie in plaats van dat het energie zuigt.”

We kunnen ons beter inzetten voor dingen waarmee we het Koninkrijk bouwen.

David Lodder, voorganger Baptistengemeente Texel

Samen in actie

Afgelopen jaar werd de eerste Muskathlon@home gehouden op Texel. “Ik aarzelde eerst: zou ik de rest van de gemeente ook kunnen enthousiasmeren voor de Muskathlon? Op een gegeven moment heb ik los gelaten en besloten om in ieder geval zelf mee te doen. Ondertussen was ook iemand in onze gemeente enthousiast. Hij heeft vervolgens de actie gemeente breed op touw gezet.”

Wat dan gebeurt, overtreft de verwachtingen die David vooraf heeft. “Uiteindelijk hebben in totaal zo’n 70 mensen meegedaan. Lopen, rennen, fietsen, zwemmen: er gebeurde van alles. Een stel uit de gemeente organiseerde een fietstocht over het eiland langs allerlei bakkerijtjes. Het inschrijfgeld van de fietstocht ging naar de Muskathlon voor Compassion. Onze tieners hebben een estafette gefietst dwars over het eiland. Zelf heb ik tien kilometer hardgelopen op blote voeten over asfalt en beton. Dat was best pittig, vooral de training. Eerst moet je eelt op voeten krijgen. Voor mij was het een ludieke actie, maar ik vond de link naar de kinderen waarvoor ik liep ook mooi. Zij lopen iedere dag kilometers op hun blote voeten om schoon drinkwater te halen.”

Gezond

David is blij met de samenwerking met Compassion. “Als we geconfronteerd worden met gebrokenheid, kijken we vaak weg. We voelen ons machteloos. Daarom is het fijn dat Compassion kerken helpt om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen en iets te doen. Het is ook gezond voor een gemeente om samen op te staan en gehoor te geven aan de roeping van God.

Juist in deze tijd van crisis heeft de Muskathlon@home ons als kerk veel verbondenheid opgeleverd. Veel mensen sponsorden en kwamen aanmoedigen. Een vrouw van 91 jaar oud kwam zelfs in haar rolstoel langs. Zo was iedereen betrokken. Ik hoop dat het een aanjager wordt voor nog meer activiteiten in de toekomst.”