Geen geld voor medische zorg

Patnaree werd geboren met een afwijking aan haar maag. Al snel raakte het kleine meisje ondervoed, medisch ingrijpen was noodzakelijk. Het gezin woont in Thailand en kon de zorgkosten niet betalen. Ze komen oorspronkelijk uit Myanmar, hebben geen Thaise nationaliteit en daardoor vrijwel geen kansen in Thailand.

Hulp via de kerk

De ouders Aoetewae en Chernaypaw vonden hulp bij hun lokale kerk. Een kerk, die zoals zoveel kerken in extreme armoede, meer is dan een geloofsgemeenschap. Extra voedseldistributie, maatschappelijk hulp, goede raad, een financieel advies en zelfs noodhulp: de kerk doet het allemaal. De voorganger zag hoe hoog de nood in dit gezin was en besloot te helpen.


Operatie

De kerk hoste ook een Compassion-project en Patnaree werd hierin opgenomen, ook al had ze nog geen sponsor. Met geld uit het fonds Medische zorg & Voeding van Compassion onderging ze een operatie aan haar maag. Dit verliep succesvol. Al snel sterkte ze aan en ontwikkelde Patnaree zich als een gezonde peuter.

Gezonde peuter

Het meisje is inmiddels 14 maanden oud en maakt het goed. Ze eet en drinkt. Behalve haar astma lijkt ze gezond te zijn. In het Compassion-project blijft ze onder medische controle. Haar ouders kunnen met de steun die zij nu krijgen ook beter zorgen voor hun twee andere kinderen: Laddaw (5) en Rattanapon (3).

“Zonder hulp was Patnaree gestorven. Nu is zij een gezonde peuter.”

Chernaypaw


Jaarlijks sterven 5,6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar: 15.000 kinderen per dag. Belangrijke oorzaken zijn: longontsteking, diarree en malaria. Zeker 156 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed en blijven achter in hun ontwikkeling. Die achterstand is niet meer in te halen; die heeft impact op de rest van hun leven. Ondervoeding doodt 3 miljoen kinderen per jaar. Maar liefst 29 procent van de kindersterfte (1,5 miljoen kinderen) kan worden voorkomen door vaccinaties.

Medische hulp aan kinderen in de Compassion-projecten wordt betaald uit het fonds Medische zorg & Voeding.


Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.