1. Kwetsbare huizen

Als je nauwelijks iets te besteden hebt, kun je jezelf ook geen goed huis veroorloven. Veel huizen van mensen die in armoede leven zijn dan ook vaak (deels) gemaakt van kwetsbare materialen als klei, leem, afvalhout en golfplaten. Deze huizen zijn zelden bestand tegen alle weersomstandigheden. Ook zijn deze huizen erg gehorig.

 

2. Een huis vol

Gezinnen zijn vaak groot en de huizen klein. Een- of tweekamerwoningen zijn niet ongewoon. Thuis je schoolwerk maken is niet te doen. Het is er zo druk dat concentreren onmogelijk is. Door de armoede hebben ouders vaak te dealen met stressvolle omstandigheden, even ‘vluchten’ naar je kamer kan niet.

 

3. Drukte in de wijk

Als het thuis te druk is, en je hebt geen klusjes meer te doen zoals water halen of voor je broertjes en zusjes zorgen, ga je de straat op, waar het ook druk is. Op straat ontmoeten jongeren en kinderen elkaar, allemaal komen ze uit zeer kwetsbare situaties. Geweld en misbruik komen daar veelvuldig voor.

 

4. Samen slapen

Een van de eerste dingen die ouders leren op een Compassion-project is: zorg dat er een afscheiding is, al is het maar een gordijn, tussen het slaapgedeelte van de ouders en de kinderen. Vanwege de omvang van gezinnen en ruimtegebrek moeten broers en zussen een bed vaak delen. Wanneer ouders in dezelfde ruimte slapen, worden kinderen al op jonge leeftijd blootgesteld aan wat er zich in een slaapkamer zoal afspeelt, met alle gevolgen van dien: misbruik tussen broers en zussen, een verstoorde seksuele ontwikkeling, tienerzwangerschappen.

 

5. Geen stromend water

Stromend water is in veel huizen niet aanwezig. Met een beetje geluk is er een waterpomp in het dorp of de stad waar enigszins schoon water uitkomt. Maar veel mensen, zeker in de afgelegen gebieden, halen hun water uit een rivier. Het is niet alleen een tijdrovende klus, het gevolg is ook dat er iedere maand duizenden kinderen overlijden aan ziektes die hun oorsprong vinden in vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden.

Betty en haar moeder Evelyn uit Uganda halen water uit een rivier.

Betty en haar moeder Evelyn uit Uganda halen water uit de rivier in de buurt.
– Foto: Alexander Whittle.

6. Gedeelde douche en wc

In een huis waar geen stromend water is, zijn al helemaal geen sanitaire voorzieningen. Gezinnen delen soms met wel vijftig mensen tegelijk een douche en toilet. Goede hygiëne is dan ook ver te zoeken en het besmettingsgevaar van ziektes is enorm.

 

7. De gevolgen van regen

De kwetsbare huizen zijn vaak niet bestand tegen extreme weersomstandigheden en regenseizoenen. Er zijn veel huizen waarvan het dak niet waterdicht is en waar het water bij een flinke bui naar binnen loopt. Door de open riolen, bron van ziektes, is het niet alleen regenwater wat de huizen binnenstroomt. Als het ’s nachts regent, zit er soms niets anders op dan de nacht staand door te brengen, om zo niet nat en onderkoeld te raken. Zo’n doorwaakte nacht is natuurlijk funest voor de concentratie op de volgende schooldag.

 

8. Geen elektriciteit

Geen elektriciteit betekent geen verlichting, geen tv, geen internet. Het beperkt je in de mogelijkheden om ’s avonds te kunnen studeren en snijdt je af van informatiebronnen.

 

9. Gebrekkige keuken

Geen elektriciteit betekent ook geen koelkast. In landen waar de temperatuur overdag flink oploopt bederven etenswaren en medicijnen snel op deze manier. Sowieso is een keuken vaak niet meer dan een plank met wat potten en pannen en een vuurtje. Veelal wordt er buiten voor het huis gekookt vanwege gebrek aan ruimte binnen.

Een vrouw kookt buiten in Kenia met een groep kinderen om haar heen.

Het avondeten wordt buiten bereid bij Salama uit Kenia.
– Foto: Ben Adams.

10. Veiligheid

In een kwetsbaar huis ben je niet heel veilig. Zeker in een gebied waar criminaliteit en misbruik veel voorkomen. Vanwege armoede en stress maken volwassenen en jongeren schadelijke keuzes. De gevolgen daarvan zijn merkbaar in de hele buurt. Als vrouw alleen is je veiligheid niet gegarandeerd, ook al slaap je in je eigen huis.

 

11. Onbetaalbaar

Veel huizen zijn krakkemikkig en misschien niet duur, toch zijn ze nauwelijks te betalen van mensen die rond moeten komen van minder dan $ 2,15 per dag. Dit maakt dat ouders soms voor duivelse dilemma’s staan: betaal ik de huur, koop ik eten voor mijn kinderen, betaal ik hun schoolgeld, of geef ik het geld uit aan broodnodige medicijnen? Het gevolg van je huur niet betalen is dat je op straat komt te staan. En geen huis betekent geen basis.

 

De kans om te dromen

Veel kinderen groeien op in een huis en een omgeving die hen voortdurend laten zien: hier kom je niet uit. Slechte woonomstandigheden beroven een kind van de kans om te dromen. De stress maakt hen onzeker. De kwetsbaarheid drukt hun zelfvertrouwen neer. Alles in hun omgeving straalt uit: jij bent het niet waard. Met jou gaat het nooit wat worden.

In een Compassion-project horen kinderen dat ze geliefd en waardevol zijn. Dat ze wél mogen dromen, dat het wél wat met ze kan worden en dat ze het wél waard zijn. Extra giften van sponsors kunnen worden gebruikt om een lekkend dak te repareren, een extra bed te kopen of iets anders te doen waar dringend behoefte aan is.