Het Moeder- en babyprogramma redt levens

Dit programma brengt het verschil tussen leven en dood voor (zwangere) moeders en baby's. Cindy wordt op 14-jarige leeftijd uit huis gezet omdat ze ervoor kiest om geen abortus te plegen. Bekijk hoe het Moeder- en babyprogramma haar en het leven van haar dochter een nieuwe toekomst biedt.

Deel deze video via:
"Ik was blij dat mijn eerste kind nog leefde. Hoe moest ik ooit een tweede kindje grootbrengen?" - Aimée

Een gezonde start!

De baby’s uit het Moeder en Babyprogramma worden later opgenomen in het Compassion-sponsorprogramma. Het fonds Moeders en baby’s geeft de moeders en kwetsbare kinderen een gezonde start. Ze krijgen toegang tot een verloskundige en gezondheidszorg. Daarnaast krijgen zij extra eten en voedingssupplementen Binnen het project wordt ook een opvoedcursus aangeboden aan de jonge ouders. Veel van de moeders die meedraaien in een Moeder- en babyprogramma hebben geen sociaal netwerk waar zij op terug kunnen vallen. Compassion zorgt ervoor dat zij liefdevol worden opgevangen door de lokale kerkgemeenschap. Daarna kunnen de moeders met een gerust hart hun kind grootbrengen met de basiszorg en liefde vanuit de gemeenschap en Compassion.

Geef voor Moeders en baby's

Voor een gezonde start

Het verhaal van Aimée uit Rwanda

Aimée is zeventien jaar als zij zwanger raakt van haar negentienjarige vriend Seth. Als haar buik verraadt dat ze in verwachting is, zijn haar ouders niet blij. Ze zetten Aimée het huis uit met de mededeling dat ze maar bij de man moet gaan wonen die haar zwanger heeft gemaakt.

Samen met Seth vindt ze een klein huisje om in te wonen. Na de geboorte van haar eerste kindje leeft Aimée op één maaltijd per dag. Aimée krijgt weer hoop voor de toekomst, maar dan blijkt ze  onverwacht zwanger van haar tweede kind. “Ik was blij dat mijn eerste kind nog leefde. Hoe moest ik ooit een tweede kindje grootbrengen?”, vertelt Aimée. “Ik was ten einde raad. We hadden geen plannen voor een tweede kindje, maar toch had ik geen anticonceptie gebruikt. Ik was bang voor de bijwerkingen.” Al snel kreeg Aimée zwangerschapscomplicaties. De dokters konden niets voor Aimée doen.

Vlakbij haar huis begon een Moeder en babyproject van Compassion. Aimée werd als eerste ingeschreven. Met zesenhalve maand zwangerschap beviel Aimée van een meisje, Hirwa (Blessed). “Ik was zo verdrietig. Mijn familie kwam mij niet één keer opzoeken. Ik voelde me zo alleen.” Aimée was na de bevalling ondervoed en had daardoor bijna geen borstvoeding voor de baby. Daarna werd ook het kleine meisje ziek. Hirwa werd gelijk opgenomen en moest weken aansterken in het ziekenhuis.

Uit het fonds Moeders en baby’s werden alle medicijnen, ziekenhuiskosten en transport voor Aimée en Hirwa betaald. “Eerlijk gezegd denk ik dat mijn baby was overleden aan een longontsteking of verhongering als Compassion mij niet had geholpen. En ik voel me nu ook niet meer alleen. Ik heb een familie gevonden bij Compassion. Ik heb nu alle vertrouwen in de toekomst!”